OECD:s riktlinjer för multinationella företag om ansvarsfull affärsverksamhet har uppdaterats

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 21.9.2023 11.12 | Publicerad på svenska 28.9.2023 kl. 14.04
Nyhet
Mamma och sin barn är i varuhuset och see läksakern.

OECD har gett ut en uppdaterad version av riktlinjerna för multinationella företag om ansvarsfull affärsverksamhet. Riktlinjerna har nu översatts till finska. Arbets- och näringsministeriet ordnar den 10 oktober 2023 ett öppet webbinarium med fokus på de viktigaste ändringarna.

OECD:s riktlinjer för multinationella företag om ansvarsfull affärsverksamhet är rekommendationer från stater till företag. Syftet med riktlinjerna är att uppmuntra företagen att främja ekonomisk, ekologisk och social utveckling och minimera eventuella negativa konsekvenser av företagens verksamhet, produkter och tjänster. Riktlinjerna omfattar de centrala delområdena av företagsansvaret: mänskliga rättigheter, arbetslivsrättigheter, miljön, förhindrande av korruption, konsumenternas intressen, vetenskap och teknik, konkurrens och beskattning.

Vad är OECD:s riktlinjer?

I OECD:s riktlinjer fastställs processen för tillbörlig aktsamhet som staterna har förbundit sig att aktivt stödja och övervaka. Processen omfattar dessa åtgärder:

1. integrering av ansvarsfull affärsverksamhet i dagliga rutiner och ledningssystem
2. identifiering och bedömning av de faktiska och potentiella negativa konsekvenser som företagets verksamhet, produkter eller tjänster kan ge anledning till
3. förhindrande, förebyggande och uppföljning av negativa konsekvenser
4. uppföljning av genomförandet av åtgärderna och av resultaten
5. kommunikation om konsekvenshanteringen  
6. korrigerande åtgärder eller samarbete vid behov

De nationella kontaktpunkterna för ansvarsfull affärsverksamhet hjälper till om företagen har problem med att följa riktlinjerna. I Finland är det arbets- och näringsministeriet tillsammans med delegationen för samhälls- och företagsansvar som är nationell kontaktpunkt.

Den första versionen av riktlinjerna som kom ut 1976 uppdaterades senast 2011 av de länder som förbundit sig att följa riktlinjerna. En ny uppdaterad version av riktlinjerna gavs ut vid OECD:s ministerråds möte den 9 juni 2023. Arbets- och näringsministeriet har gett ut en översättning av riktlinjerna till finska. Rekommendationerna uppdaterades särskilt på områden där det skett betydande utveckling under de senaste dryga tio åren, det vill säga till exempel arbetet med klimatförändringar, biologisk mångfald, teknik, tillbörlig aktsamhet i leveranskedjorna och nationella kontaktpunkter. Avsikten har varit att se till att riktlinjerna är aktuella och tillämpliga.  

De viktigaste uppdateringarna i 2023 gäller

-    företagens aktsamhet i fråga om konsekvenserna av användningen av deras produkter och tjänster och  affärsrelationerna
-    de globala målen som rör klimatförändringar och den biologiska mångfalden
-    aktsamhet i utveckling av teknik, finansiering, försäljning, licensiering, handel och användning, såsom att samla in och använda data
-    skydd av riskpersoner och riskgrupper
-    spridning av information om ansvarsfull affärsverksamhet
-    utvidgning av tillbörlig aktsamhet till att omfatta alla former av korruption
-    lobbyverksamhet
-    de nationella kontaktpunkternas synlighet, effektivitet och jämlikhet

Välkomna till webbinarium på 10.10. om de viktigaste ändringarna

Arbets- och näringsministeriet ordnar i samarbete med FIBS och OECD-sekretariatet den 10 oktober 2023 kl. 14–15.15 ett för alla öppet webbinarium om de viktigaste ändringarna med fokus på miljöfrågor.  Webbinariets språk är engelska. Anmäler du dig senast den 9 oktober via länken nedan.

Ytterligare information:
Laura Pätsi, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 592 1220, [email protected]