OECD:n toimintaohjeet monikansallisille yrityksille vastuulliseen liiketoimintaan on päivitetty

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 21.9.2023 11.12
Uutinen
Kuvituskuva, jossa äiti ja lapsi ovat kaupan leluosastolla ostoksilla ja lapsi kurkottaa ottamaan yksisarvista pehmolelua ylä hyllyltä.

OECD julkaisi uuden päivityksen vastuullisen liiketoiminnan toimintaohjeista monikansallisille yrityksille. Ohjeista on nyt valmistunut suomenkielinen käännös. Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää 10.10.2023 avoimen webinaarin, jossa käsitellään keskeisiä muutoksia.

Työ- ja elinkeinoministeriö on 21.9.2023 julkaissut OECD:n vastuullisen liiketoiminnan ohjeista suomenkielisen käännösversion. Suosituksia päivitettiin erityisesti aloilla, joilla on tapahtunut merkittävää kehitystä reilun kymmenen vuoden aikana kuten ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus, teknologia, toimitusketjujen asianmukainen huolellisuus sekä kansalliset yhteyselimet. Tarkoituksena on ollut pitää toimintaohjeet ajankohtaisina ja tarkoituksenmukaisina.

Mikä on OECD:n toimintaohje?

OECD:n toimintaohjeet monikansallisille yrityksille vastuullisesta liiketoiminnasta ovat valtioiden yrityksille esittämiä suosituksia. Niillä kannustetaan yrityksiä edistämään taloudellista, ekologista sekä sosiaalista kehitystä ja minimoimaan yritysten toiminnan, tuotteiden sekä palveluiden mahdollisia haitallisia vaikutuksia. Toimintaohjeet kattavat yritysvastuun keskeiset osa-alueet: ihmisoikeudet, työelämän oikeudet, ympäristön, lahjonnan estämisen, kuluttajien edut, tieteen ja teknologian, kilpailun sekä verotuksen.

OECD:n toimintaohjeissa määritetään asianmukaisen huolellisuuden prosessi, jota valtiot ovat sitoutuneet aktiivisesti tukemaan ja valvomaan. Prosessi sisältää seuraavat toimenpiteet:

  1. vastuullisen liiketoiminnan sisällyttäminen osaksi käytäntöjä ja hallintajärjestelmiä;
  2. yrityksen toimintaan, tuotteisiin tai palveluihin liittyvien todellisten ja mahdollisten haittavaikutusten tunnistaminen ja arviointi;
  3. haitallisten vaikutusten pysäyttäminen, ehkäiseminen ja lieventäminen;
  4. toimeenpanon ja tuloksien seuranta;
  5. vaikutuksien käsittelyyn liittyvä viestintä; ja
  6. korjaustoimenpiteistä huolehtiminen tai yhteistyön tekeminen tarvittaessa.

Toimintaohjeiden noudattamisessa avustavat vastuullisen liiketoiminnan kansalliset yhteyselimet. Suomessa kansallisena yhteyselimenä toimii työ- ja elinkeinoministeriö yhdessä yhteiskunta- ja yritysvastuun neuvottelukunnan kanssa.

Ensimmäinen painos toimintaohjeista julkaistiin vuonna 1976 ja niihin sitoutuneet maat päivittivät niitä viimeksi vuonna 2011. Uusi päivitetty versio ohjeista julkistettiin OECD:n ministerineuvoston kokouksessa 9.6.2023.

Vuonna 2023 keskeisiä päivityksiä toimintaohjeisiin ovat:

  • yritysten huolellisuus liittyen niiden tuotteiden ja palveluiden käytön vaikutuksiin ja liikesuhteisiin
  • kansainvälisten tavoitteiden noudattaminen koskien ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuutta
  • teknologian kehittämisen, rahoituksen, myynnin, lisensoinnin, kaupan ja käytön huolellisuus, kuten tietojen kerääminen ja käyttö
  • riskihenkilöiden ja –ryhmien suojelu
  • vastuulliseen liiketoimintaan liittyvien tietojen julkistaminen
  • asianmukaisen huolellisuuden laajentaminen koskemaan kaikkia korruption muotoja
  • lobbaustoiminta
  • kansallisten yhteyselinten näkyvyys, tehokkuus ja yhdenvertaisuus

Tervetuloa webinaariin 10.10. tutustumaan päivitettyihin toimintaohjeisiin!

Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää yhteistyössä FIBS:in ja OECD-sihteeristön kanssa 10.10.2023 klo 14–15.15 kaikille avoimen webinaarin, jossa käsitellään keskeisiä muutoksia, etenkin Ympäristöluvun osalta. Tilaisuus on englanninkielinen. Pyydämme ilmoittautumisia oheisen linkin kautta 9.10. mennessä.

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Laura Pätsi, TEM, p. 050 592 1220
​​​​​​​Sähköpostimme ovat muotoa [email protected]