Kestävyyspaneeli

Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneeli eli Kestävyyspaneeli on riippumaton tiedepaneeli, jonka tehtävänä on edistää kestävää kehitystä Suomessa. 

Kestävyyspaneeli tukee kestävään kehitykseen vaikuttavaa päätöksentekoa ja yhteiskunnallista keskustelua Suomessa, tuomalla siihen tutkimukseen perustuvaa ymmärrystä, sekä edistää monimutkaisten ympäristö-, talous- ja sosiaalisten kysymysten yhteensovittamista. Paneelin erityistehtävänä on tukea työssään Suomen Kestävän kehityksen toimikuntaa, joka on pääministerin johtama, yhteiskunnallisista päättäjistä koostuva vaikuttajafoorumi.

Kestävyyspaneelin jäsenet kaudella 2023–2025

Aarikka-Stenroos Leena, Tampereen yliopisto
Halme Minna, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Iho Antti, Luonnonvarakeskus
Jaakkola Jouni, Oulun yliopisto
Kaljonen Minna, Suomen ympäristökeskus
Kinnunen Päivi, Teknologian tutkimuskeskus
Linnanen Lassi, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto
Mönkkönen Mikko, Jyväskylän yliopisto
Ratinen Ilkka, Lapin yliopisto
Salonen Arto, Itä-Suomen yliopisto
Siivonen Katriina, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto
Soini Katriina, Luonnonvarakeskus
Soininen Niko, Itä-Suomen yliopisto
Teperi Anna-Maria, Työterveyslaitos
Toivanen Reetta, Helsingin yliopisto

Kestävyyspaneelin puheenjohtajana toimii ympäristötalouden ja -johtamisen professori Lassi Linnanen, joka toimi varapuheenjohtajana edellisellä paneelikaudella. 

Paneeliin on valittu mahdollisimman monitieteinen joukko asiantuntijoita. Ehdotuksia paneelin jäseniksi pyydettiin yliopistoilta ja tutkimuslaitoksilta sekä avoimella kutsulla muilta tutkimusorganisaatioilta. Paneelin jäsenet on valittu siten, että kestävyystieteen ja kestävän kehityksen eri näkökulmat tulevat mahdollisimman kattavasti edustetuiksi. 

Paneelin koordinointi valtioneuvoston kanslian yhteyteen
Valtioneuvosto nimitti Kestävyyspaneelin 15.12.2022 toimikaudelle 2023–2025 ja vuodesta 2023 eteenpäin paneeli toimii valtioneuvoston kanslian yhteydessä riippumattomana tiedepaneelina. Panelistit edustavat omaa riippumatonta asiantuntemustaan, eivätkä toimi taustaorganisaatioidensa virallisina edustajina.

Aikaisemmat vastuuorganisaatiot HELSUS, Luke ja Syke jatkavat edelleen paneelin koordinaatiotyön tukemisessa tiedesihteeristön voimin vuonna 2023. Keväästä 2023 alkaen Kestävyyspaneelin työn koordinoinnista on vastannut valtioneuvoston kansliaan palkattu pääsihteeri Johanna Kentala-Lehtonen.

Pääsihteeri Johanna Kentala-Lehtonen, Valtioneuvoston kanslia

Lue lisää

Kestävyyspaneeli

 

 

 

 

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja

Professori Lassi Linnanen
Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto
sähköposti: lassi.linnanen(at)lut.fi

Pääsihteeri

Johanna Kentala-Lehtonen
Valtioneuvoston kanslia
sähköposti: johanna.kentala-lehtonen(at)gov.fi
puh. 0295 160 960