Kestävän kehityksen tila- ja tulevaisuus -lähetys 2020
Katso lähetys tästä linkistä: https://www.mediaserver.fi/live/vnk tai valtioneuvoston youtube-kanavalta
Tervetuloa seuraamaan vuoden 2020 Kestävän kehityksen tila- ja tulevaisuus lähetystä 3.6.2020 klo 13.00-15.00. Lähetystä pääset seuraamaan ylläolevista linkeistä.
Tilaisuudessa julkaistaan Suomen Agenda2030 maaraportti, jossa kerrotaan, miten Suomi on edistynyt kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa, sekä Agenda2030 toimeenpanossa viimeisen neljän vuoden aikana.
Suomi raportoi YK:lle ensimmäisen kerran Agenda2030 toimeenpanosta jo vuonna 2016 ja nyt on aika päivittää tiedot uudelle vuosikymmenelle.
Kestävän kehityksen tila- ja tulevaisuus paneutuu niin raportin sisältöihin - missä mennään tavoitteiden osalta, kuin siihen, miten erilaiset toimijat, kuten kaupungit edistävät kestäävää kehitystä. Nimensä mukaisesti myös kestävän kehityksen tulevaisuutta ei ole unohdettu. Se on vuonna 2020 entistäkin tärkeämpää!
Tilaisuuden juontaa Annika Damström.
Ohjelma
Suomen Agenda2030 maaraportin julkistus
klo 13.00
Krista Mikkonen
Ilmasto- ja ympäristöministeri, Kestävän kehityksen toimikunnan varapuheenjohtaja
Lataa raportti tästä
Kestävän kehityksen tila Suomessa ja globaalisti
klo. 13.10
Huom. aiemmin ilmoitetusta poiketen ministerit Skinnari ja Mikkonen joutuivat perumaan osallistumisensa hallituksen neuvotteluiden vuoksi. Skinnarin korvaa ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston johtaja Satu Santala, ja Mikkosen valtiosihteeri Terhi Lehtonen.
Missä Suomi menee kestävän kehityksen Agenda2030 tavoitteiden toimeenpanossa? Entä mikä on kestävän kehityksen tila globaalisti? Suomen toisen vapaaehtoisen Agenda2030 maaraportin tuloksia pureskelemassa Kestävän kehityksen toimikunnan varapuheenjohtaja ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, sekä Fingo ry:n kestävän kehityksen johtaja Rilli Lappalainen.
Kaupungit Agenda2030 keskiössä
klo. 13.35
Noin kaksi kolmasosaa kestävän kehityksen tavoitteista toimeenpannaan paikallistasolla. Erityisesti kuntien tarjoamat peruspalvelut, kuten terveydenhuolto, koulutus ja kunnallisinfrastruktuurilla on suuri vaikutus siihen, miten hyvin Agenda2030 tavoitteet etenevät. Kunnat ja kapungit voivat raportoida edistymisestään YK:lle samaan tapaan kuin maat. Suomalaisista kaupungeista Helsinki, Espoo ja Turku ovat tarttuneet tähän haasteeseen. Työstään Agenda2030 toimeenpanosta kertomassa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve ja Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.
Ketään ei jätetä - miten periaate toteutuu Suomessa?
klo. 13.55
Agenda2030 kantavana periaatteena on, ettei kukaan saa jäädä kehityksestä jälkeen vaan päin vastoin, kauimpana kehityksestä oleville tulee antaa muita suurempi painoarvo kehitystä arvioidessa. Periaate on tärkeä niin Suomen globaalin vastuun kannon osalta, kuin kotimaan politiikassakin. Tämä niin kutsuttu "Leaving no-one behind" -periaate ohjaakin Suomen kehitysyhteistyöpolitiikkaa. Mutta miten Suomi pärjää periaatteen toteutumisen kanssa kotimaassa? Aiheesta keskustelemassa oikeusministeriön erityisasiantuntija Panu Artemjeff, Suomen somaliliiton puheenjohtaja Mohamed Ali Jama ja ja Suomen punaisen ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula.
Kohtaako tiede nuorten utopiat?
klo. 14.15
Kestävän kehityksen toimikunnalla on kaksi neuvoa-antavaa ryhmää; Nuorten Agenda2030 -ryhmä, ja Kestävyyspaneeli. Nuorten ryhmä on kevään aikana hahmotellut näkemystään utopiayhteiskunnasta vuonna 2030 ja Kestävyyspaneeli puolestaan on analysoinut kuusi muutospolkua kestävään tulevaisuuteen Suomelle. Menevätkö nuorten utopiat tieteen kanssa samaan suuntaan? Ryhmien puheenjohtajat Laura Hilden ja Eeva Furman ottavat mittaa toisistaan.
Kuinka murramme kestävyysmurroksen?
klo 14.25
Agenda2030 tavoitteiden tulisi olla täytettynä vuoteen 2030 mennessä. Millä työkaluilla Suomi ja maailma ylittävät edessä olevan kestävyysmurroksen saavuttaakseen kestävän kehityksen tavoitteet? Innovaatioita, politiikkaa ja yritysten roolia avaamassa VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara, RKP:n kansanedustaja ja Tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Joakim Strand ja OP-ryhmän brändi- ja yritysvastuun johtaja Kati Ihamäki.
Lisätietoja:
Riina Pursiainen
[email protected], +358504709569
Kestävän kehityksen tila- ja tulevaisuus -tilaisuudet
Kestävän kehityksen tila- ja tulevaisuus on vuosittain touko- kesäkuun vaiheessa järjestettävä tilaisuus, joka on osa Suomen kansallista kestävän kehityksen seurantapolitiikkaan. Sen on tarkoitus nimensä mukaisesti paneutua sekä vuoden aikana tapahtuneeseen kehitykseen kestävän kehityksen tilaan Suomessa ja globaalisti, sekä tarkastella uusia innovaatioita niin politiikan kuin yhteiskunnankin saralla.
Tapahtuma toimii Suomen versiona YK:n päämajalla vuosittain järjestettävästä kestävän kehityksen korkean tason foorumista (High Level Political Forum, HLPF) ja tuon kokouksen teemat on Tilassa ja tulevaisuudessa tuotu suomalaiseen kontekstiin.
Tämän lisäksi Tilassa ja tulevaisuudessa annetaan erilaisille yhteiskunnallisille toimijoille mahdollisuus kertoa omasta kestävän kehityksen työstään, sekä arvioidaan kestävän kehityksen tilaa kansallisten kestävän kehityksen indikaattoreiden valossa.
Tutustu aiempien vuosien tilaisuuksien tallenteisiin ja materiaaleihin: