Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus

 

Aika: Keskiviikkona 29.5.2019 klo 9–15

Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030 on neljän vuoden ajan ohjannut maailmaa kohti kestävämpää tulevaisuutta. Ohjelman edistymisen seuranta on tärkeää. Vuosittaisessa Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus –tapahtumassa keskustellaan toimeenpanon edistymisestä Suomessa.


Kolmatta kertaa järjestettävän tapahtuman aiheina ovat tänä vuonna erityisesti koulutus, työ, eriarvoisuus, ilmastonmuutos ja rauha. Punaisena lankana ohjelmassa kulkee nuorten osallisuus ja tulevaisuuden näkymät. Tänä vuonna tilaisuus järjestetään yhteistyössä Fingon, Lasten ja nuorten säätiön, Sitran sekä useiden muiden järjestöjen kanssa.


Tapahtuma on kutsuvierastilaisuus, mutta kaikki ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta verkkolähetyksen kautta youtubekanavallamme.

Keskusteluun voi osallistua sosiaalisessa mediassa tunnisteilla  #Sitoumus2050 ja #tilajatulevaisuus

Ohjelma

8.30  Aamukahvit Paavon alalämpiössä

9.00 Tapahtuman avaus
Tilaisuuden keynote-puheenvuoro professori Eeva Furman, Suomen ympäristökeskus: "Kestävän kehityksen tila maailmassa"

Tulevaisuusvaliokunnan avoin kokous

Tulevaisuusvaliokunta kuulee osallistujien ajatuksia tulevalle hallituskaudelle muun muassa Suomen EU-puheenjohtajuuskaudesta, EU:n painopisteistä, kauppapolitiikasta ja uuden tulevaisuusvaliokunnan roolista.
 

Nuoret, koulutus ja muuttuva työelämä

Aiheen alustus professori Arto O. Salonen Itä-Suomen yliopisto: "Ekososiaalinen sivistys ja transformatiivinen oppiminen"


Miten voimme tuottaa sellaista osaamista ja sivistystä, joka vastaa tulevaisuuden maailman ja hyvän työelämän tarpeisiin ja rakentaa kestävää yhteiskuntaa? Miten varmistamme sen, että kaikki nuoret pääsevät kiinni työn syrjään?


Paneelikeskustelu tulevaisuuden osaamisesta ja sivistyksestä. Paneelissa mukana Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, Opetusalan Ammattijärjestön erityisasiantuntija Lauri Kurvonen, Nuorten Agenda2030 -ryhmästä Jonna Könkkölä sekä Helsingin kaupungin toimialajohtaja Tommi Laitio. Paneelin juontaa FEE Suomen toiminnanjohtaja Sinikka Kunttu.


Kolme dialogia nuorten työllistymiseen eri näkökulmista. Keskustelemassa mm. Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi, STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja Saana Simonen, professori Lassi Linnanen ja Nuorten Agenda2030 -ryhmän puheenjohtaja Siiri Mäkelä.

11.30  Lounas Musiikkitalon Päälämpiössä

 

12.30  Iltapäivän osuus alkaa:

Tunnustusten jako toimenpidesitoumuksille

Eriarvoisuuden vähentäminen

Minkälaisia käytännön haasteita Suomessa kohdataan esimerkiksi ilman kansalaisuutta, henkilöllisyystodistusta tai verkkopankkitunnuksia? Mitä muita haasteita palveluiden saavutettavuuteen liittyy, ja mitä Suomi tekee näiden kysymysten suhteen myös globaalisti?


Paneelikeskustelu palvelujärjestelmien yhdenvertaisuudesta. Toimivia mahdollisuuksia pohtivat Suomen Pakolaisavun koulutus- ja vaikuttamistyön vastaava Iina Helldan, Helsingin yliopiston tutkija Antti Kivijärvi, Global Clinicin vapaaehtoinen kätilö Janita Tasa sekä Kynnys ry:n kehityskoordinaattori Tuomas Tuure.

Rauha ja turvallisuus Suomessa ja maailmalla

Suomi on pyrkinyt rauhanvälityksen suurvallaksi. Mitä Suomi ja suomalaiset toimijat tekevät rauhan ja turvallisuuden eteen? Aiheesta alustaa kansanedustaja Hussein al-Taee.
YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi vuoden 2015 lopussa historian ensimmäisen nuorten roolia rauhantyössä koskevan päätöslauselmansa Nuoret, Rauha ja Turvallisuus (2250). Suomen 2250-verkoston aktiivit keskustelevat tematiikasta. Osion juontaa Suomen YK-nuorisodelegaatti  Jenni Sundqvist.

Ilmastotekoja

Ilmastoratkaisujen Leijonan luolassa pitchataan potentiaalisia ratkaisuja ilmastopäästöjen taklaamiseksi neljälle nuorelle leijonalle, jotka tulevat Planin lastenhallituksesta ja Nuorten Agenda2030 –ryhmästä. Ilmastoratkaisuja esitellään hallinnon, kuntien, tieteen ja globaalin vastuun sektoreilta.

15.00 Tapahtuma päättyy


Tapahtuman juontavat Roosa Laakso ja Sara Nyman Nuorten Agenda2030 -ryhmästä.


Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Tilaisuuden järjestää valtioneuvoston kanslian kestävän kehityksen pääsihteeristö yhteistyössä Fingon, Lasten ja nuorten säätiön, Sitran sekä useiden muiden järjestöjen kanssa.

Lisätietoja:
Apulaispääsihteeri Marja Innanen, kestävän kehityksen toimikunta, valtioneuvoston kanslia
040 777 5582, marja.innanen@vnk.fi

Kestävän kehityksen asiantuntija Jussi Kanner, Fingo
040 7544 883, jussi.kanner@fingo.fi