Proposition om ändring av lagen om distributionsskyldighet på remiss

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 22.8.2023 13.19
Pressmeddelande
Gasslang på biltank

Arbets- och näringsministeriet har sänt på remiss ett utkast till regeringsproposition som syftar till att dämpa prisstegringen på drivmedel genom att ändra lagen om distributionsskyldighet. Avsikten är att sänka distributionsskyldigheten för 2024 till 13,5 procent.

Distributionsskyldigheten ska således hållas på samma nivå som i år och inte stiga till 28 procent i enlighet med den gällande lagen. I propositionen sänks dessutom tilläggsskyldigheten för s.k. avancerade bränslen för 2024 med två procentenheter och tilläggsskyldigheten för 2025 med tre procentenheter.

I denna proposition föreslås det att lagen om främjande av användningen av förnybara drivmedel för transport (446/2007) ändras. Bakgrunden till förslaget är genomförandet av skrivningarna i regeringsprogrammet för statsminister Orpos regering och direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor (RED II).

Det föreslås också att det till lagen med anledning av kommissionens motiverade yttrande fogas en minskningsbana som begränsar andelen bränslen med hög ILUC-risk (risk för stora ändringar i den indirekta markanvändningen). Genom ändringen ska andelen sådana biodrivmedel och biogas från livsmedels- och fodergrödor som är förenade med ILUC-risker gradvis sänkas till noll procent.

Propositionen som sänts på remiss hänför sig till budgetpropositionen för 2024 och avses bli behandlad i samband med den. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2024.

Regeringsprogrammets skrivningar om distributionsskyldigheten genomförs i två faser

Inskrivningarna i regeringsprogrammet för Orpo ska genomföras i två faser så att det allmänna målet för distributionsskyldigheten för 2024 och tilläggsskyldigheten för 2024 samt av lagtekniska skäl också tilläggsskyldigheten för 2025 ändras i den första fasen.

I regeringsprogrammet ingår dessutom inskrivningar om bland annat nivåerna på distributionsskyldigheten 2025–2027, införandet av en flexibilitetsmekanism i distributionsskyldigheten, inkluderandet av el för transport i distributionsskyldigheten och nivåerna av påföljdsavgifter. 

De övriga skrivningarna i regeringsprogrammet ska genomföras i den andra fasen som infaller i samband med genomförandet av RED III-direktivet. En regeringsproposition om dessa lämnas hösten 2024. 

Att genomförandet av regeringsprogrammets inskrivningar indelas i två faser beror på att dessa andra inskrivningar förutsätter en längre beredning. Däremot ska de ändringar i lagstiftningen som gäller 2024 beredas och godkännas i riksdagen under 2023.

Distributionsskyldigheten innebär att en viss andel av de drivmedel som distributörer av drivmedel årligen levererar till konsumtion ska vara förnybara drivmedel. Därigenom främjas användningen av förnybara drivmedel för att motorbensin, dieselolja och naturgas ska kunna ersättas i trafiken.

Utlåtanden kan lämnas fram till den 3 september

Utlåtanden om propositionen kan lämnas i tjänsten Utlåtande.fi. De behöver inte skickas till ministeriet separat per e-post eller post. Den som lämnar utlåtandet ska registrera sig och logga in på webbplatsen utlåtande.fi. Alla utlåtanden är offentliga och publiceras i tjänsten. Om det inte är möjligt att använda tjänsten, kan utlåtanden även sändas per e-post till adressen kirjaamo.tem(at)gov.fi. Ange ärendenumret VN/20525/2023 i utlåtandet.

Mer information:
Nicoleta Kaitazis, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7067
Harri Haavisto, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7059