Genomförandet av EU:s mekanism för koldioxidjustering vid gränsen inleds i början av oktober – Nya skyldigheter för importörer

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 29.9.2023 12.34
Pressmeddelande
Ett lastfartyg med containrar i öppet hav sett från ovan

Genomförandet av EU:s mekanism för koldioxidjustering vid gränsen (CBAM) inleds den 1 oktober. CBAM är ett nytt verktyg inom EU-politiken där det på basis av utsläpp påförs en lika stor avgift för vissa produkter från länder utanför EU som den som till följd av EU:s utsläppshandel påförs motsvarande produkter som tillverkats inom EU.

Mekanismen införs i fråga om vissa CBAM-varor som definieras närmare i CBAM-förordningen och som gäller aluminium, cement och gödselmedel, väte, importerad el och järn och stål, inklusive vissa varor som tillverkats av järn och stål, såsom skruvar.

CBAM införs i två faser. I den första fasen som inleds i början av oktober 2023 rapporterar importörerna utsläppen för sina CBAM-varor. Det andra steget inleds i början av 2026 då själva avgiften enligt mekanismen för koldioxidjustering vid gränsen börjar tas ut. 

Skyldigheterna som hänför sig till mekanismen gäller alla företag och enskilda som importerar produkter som omfattas av CBAM. Med import avses all import från ett land utanför EU till även införsel av varor och presentartiklar som beställts via en webbutik. Skyldigheterna gäller alla importpartier av CBAM-varor som överstiger 150 euro, med enstaka undantag.  

Syftet med mekanismen för koldioxidjustering vid gränsen är att bekämpa koldioxidläckage, dvs. att utsläppsintensiv industriell produktion flyttas från EU till länder med lindrigare klimatpolitik. Mekanismen är en del av 55%-paketet för den europeiska gröna given (Fit for 55), och med hjälp av den strävar man efter att minska växthusgasutsläppen både i EU och globalt. 

Importörerna ska skaffa utsläppsdata om importerade CBAM-varor från tredjeländer 

Införandet av mekanismen innebär nya skyldigheter för importörerna. Importören ska utreda om den importerade varan är en CBAM-vara som omfattas av mekanismen för koldioxidjustering vid gränsen och säkerställa att uppgifter som behövs för CBAM-rapporterna under övergångsperioden finns tillgängliga hos tillverkaren eller säljaren av varan. 

Den rapportering som genomförandet av mekanismen förutsätter under varje kvartal gäller de varor som fastställs i CBAM-förordningen och som förs in till EU:s tullområde. 

Rapporteringsskyldigheten gäller alla företag och privatpersoner som importerar CBAM-produkter. Om importören underlåter att rapportera utsläppen eller gör det bristfälligt, kan myndigheten påföra importören sanktioner. I Finland har Tullen föreslagits vara den myndighet som ansvarar för genomförandet av CBAM. Ett lagförslag om genomförandet ska överlämnas till riksdagen i oktober.

CBAM-rapporterna sänds till Europeiska kommissionen via det elektroniska CBAM-övergångsregistret. Rapporten innehåller uppgifter om mängden importerade CBAM-varor, direkta och indirekta utsläpp samt det pris för koldioxidutsläpp som eventuellt betalats i ursprungslandet. 

Importören är skyldig att skaffa utsläppsdata om importerade CBAM-produkter av verksamhetsutövare i tredjeländer. De produktspecifika beräkningsreglerna anges i EU:s genomförandeförordning om övergångsperioden och i dess bilagor

Vid ingången av 2026 blir importen av CBAM-varor tillståndspliktig och importörerna ska skaffa avgiftsbelagda CBAM-certifikat i en mängd som motsvarar produkternas utsläpp. 

Mer information:
Saana Takamäki, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7286
Juhani Tirkkonen, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 2140
Eleonoora Eilittä, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7235