EU:n hiilirajamekanismin toimeenpano alkaa lokakuun alussa – Uusia velvoitteita maahantuojille

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 29.9.2023 12.34
Tiedote
Rahtilaiva kontteineen avomerellä ylhäältäpäin kuvattuna

EU:n hiilirajamekanismi (CBAM) on uudenlainen EU-politiikan väline, jossa tietyille EU:n ulkopuolelta tuleville tuotteille asetetaan päästöperusteisesti saman suuruinen maksu, kuin mikä kohdistuu EU:ssa valmistettuihin vastaaviin tuotteisiin EU:n päästökaupasta johtuen. Mekanismin toimeenpano käynnistyy 1.10.2023, jolloin alkaa maahantuojien raportointivelvollisuus. Maksujen kerääminen alkaa 1.1.2026.

Mekanismi otetaan käyttöön tietyissä CBAM-asetuksessa tarkemmin määritetyissä CBAM-tavaroissa, jotka koskevat, alumiinia, sementtiä ja lannoitteita, vetyä, tuontisähköä ja rautaa ja terästä, mukaan lukien tiettyjä rauta- ja terästavaroista valmistettuja tavaroita kuten ruuveja.

CBAM otetaan käyttöön kaksivaiheisesti. Lokakuun 2023 alussa käynnistyvässä ensimmäisessä vaiheessa maahantuojat raportoivat CBAM-tavaroidensa päästöt. Toinen vaihe käynnistyy vuoden 2026 alussa, jolloin alkaa itse hiilirajamekanismin mukaisen maksun kerääminen. 

Mekanismin velvoitteet koskevat kaikkia yrityksiä ja yksityishenkilöitä, jotka tuovat maahan CBAM:n alaisia tuotteita. Maahantuonti tarkoittaa mitä tahansa tuontia EU:n ulkopuolelta, myös verkkokaupasta tilattujen tavaroiden ja lahjatavaroiden tuontia. Velvoitteet koskevat kaikkia yli 150 euron suuruisia CBAM-tavaroiden tuontieriä yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.  

Hiilirajamekanismin tarkoituksena on torjua hiilivuotoa eli päästöintensiivisen teollisen tuotannon siirtymistä EU:sta löyhemmän ilmastopolitiikan maihin. Mekanismi on osa Euroopan vihreän kehityksen 55-valmiuspakettia (Fit for 55), ja sen avulla pyritään vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä niin EU:ssa kuin globaalistikin. 

Maahantuojien hankittava tuotujen CBAM-tavaroiden päästötiedot kolmansista maista 

Mekanismin käyttöönotto merkitsee maahantuojille uusia velvollisuuksia. Tuojan tulee selvittää, onko tuontitavara hiilirajamekanismin soveltamisalaan kuuluva CBAM-tavara ja varmistaa, että tarvittavat tiedot siirtymäajan CBAM-raportteihin on saatavilla tavaran valmistajalta tai myyjältä. 

Mekanismin toimeenpanon edellyttämä jokaisella vuosineljänneksellä tehtävä raportointi koskee CBAM-asetuksessa määritettyjä tavaroita, joita tuodaan EU:n tullialueelle. 

Raportointivelvollisuus koskee kaikkia yrityksiä ja yksityishenkilöitä, jotka maahantuovat CBAM-tuotteita. Jos maahantuoja laiminlyö päästöjen raportointia tai tekee sen puutteellisesti, viranomainen voi määrätä sille seuraamuksia. Suomessa CBAM:n toimeenpanosta vastaavaksi viranomaiseksi on ehdotettu Tullia. Toimeenpanoa koskeva lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle lokakuussa.

CBAM-raportit toimitetaan Euroopan komissiolle sähköisen CBAM-siirtymärekisterin kautta. Raportti sisältää tiedot tuotujen CBAM-tavaroiden määristä, suorista ja epäsuorista päästöistä sekä alkuperämaassa mahdollisesti maksetusta hiilipäästön hinnasta. 

Maahantuoja on velvoitettu hankkimaan tuotujen CBAM-tuotteiden päästötiedot kolmansissa maissa toimivilta toiminnanharjoittajilta. Tuotekohtaiset laskentasäännöt on määritelty EU:n siirtymäkautta koskevassa täytäntöönpanoasetuksessa ja sen liitteissä

Vuoden 2026 alussa CBAM-tavaroiden tuonti muuttuu luvanvaraiseksi ja tuojien hankittava tuotteiden päästöjen verran maksullisia CBAM-todistuksia. 

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Saana Takamäki, TEM, p. 0295 047 286
teollisuusneuvos Juhani Tirkkonen, TEM, p. 0295 06 2140
erityisasiantuntija Eleonoora Eilittä, TEM, p. 0295 047 235