Skräpet bort från stränderna för att fira Ålands självstyrelses 100-års jubileum

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 31.5.2022 14.12
Pressmeddelande
Kuvassa mies lävelee rannalla ja kerää roskia.

I juni 2022 fyller Ålands självstyrelse 100 år. Vi välkomnar alla att fira jubileet med en miljögärning. Miljöstädningsprojektet Clean up Åland 100 uppmuntrar till att plocka skräp längs med stränder och i naturen.

Projektets mål är att engagera hela det finländska fastlandet – både organisationer, grupper och enskilda personer – att samla skräp den 6–12 juni för att fira Ålands jubileum. Hållbar utveckling och Östersjön är centrala teman för jubileumsåret. Onsdagen den 8 juni är FN:s världshavsdag och torsdagen den 9 juni Ålands 100 år av självstyrelse.

Projektet bidrar till att skydda Östersjön och samlar samtidigt nya idéer för att underlätta insamlingen av skräp.  Förutom övergödning är även nedskräpning ett problem i Östersjön. Den finska kusten skiljer sig från andra Östersjöländer eftersom den ofta är stenig vilket gör det svårt att samla skräp annat än för hand.

Deltagarna kan rapportera skräpet med hjälp av Håll Skärgården Ren rf:s program Snygg Beachs verktyg. Projektets beskyddare är Virginijus Sinkevičius, EU-kommissionär med ansvar för miljö, hav och fiske.

Hur kan jag delta?

Alla intresserade är välkomna att delta i arbetet med att städa upp i sin näromgivning genom att plocka skräp, särskilt från havet och på stränderna längs den finska kusten.

Hur kan man bäst hjälpa till?

  1. Plocka skräp från stränderna och naturen.
  2. Föregå med gott exempel för dina vänner på sociala medier och utmana dem att delta med hashtaggen #cleanupaland100.
  3. Rapportera skräpet i Snygg Beach-appen och bidra till arbetet med att uppdatera statistiken och ta fram ny information.

Mer information: Noora Löfström, specialkunnig, tfn 0295 150 302, noora.lofstrom(at)gov.fi