Roskat pois rannoilta satavuotisen Ahvenanmaan itsehallinnon kunniaksi

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 31.5.2022 14.12
Tiedote
Kuvassa mies lävelee rannalla ja kerää roskia.

Ahvenanmaan itsehallinto täyttää kesäkuussa 2022 sata vuotta. Kutsumme mukaan kaikkia juhlistamaan merkkivuotta ympäristöteolla. Ympäristön siivoushanke Clean up Åland 100 kannustaa mukaan keräämään roskia rannoilta ja ympäristöstä.

Hankkeen tavoitteena on innostaa kaikkia Manner-Suomessa – niin organisaatioita, ryhmiä kuin yksittäisiä ihmisiä – keräämään roskia Ahvenanmaan juhlavuoden hengessä 6.-12. kesäkuuta. Ahvenanmaan itsehallinnon merkkivuoden teemoihin liittyy keskeisesti kestävä kehitys ja Itämeri. Keskiviikkona 8.6. vietetään YK:n maailman merien päivää ja torstaina 9.6. Ahvenanmaan itsehallinnon satavuotisjuhlaa.

Hanke edistää Itämeren suojelua ja kokoaa samalla uusia ideoita roskien keruun helpottamiseksi. Rehevöitymisen lisäksi myös roskaantuminen on ongelma Itämeressä. Suomen rannikko eroaa muista Itämeren maiden rannoista, sillä ranta on usein kivikkoista ja roskia on hankala poimia muuten kuin käsin.

Osallistujat voivat raportoida roskat Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -ohjelman työkalun avulla. Hankkeen kummina toimii EU-komissaari Virginijus Sinkevičius, joka vastaa komissiossa ympäristöstä, valtameristä ja kalastuksesta.

Kuinka osallistua?

Kaikki kiinnostuneet on kutsuttu mukaan yhdessä siivoamaan luontoa ja poimimaan roskia ympäristöstä, erityisesti Suomen rannikolla rannoilta ja merestä.

Näin autat parhaiten:

  1. Poimi roskia rannoilta ja luonnosta.
  2. Näytä esimerkkiä kavereille somessa ja haasta heidän mukaan tunnisteella #cleanupaland100.
  3. Raportoi roskat Siisti Biitsi -sovelluksen kautta ja auta tilastojen ylläpidossa sekä uuden tiedon saamisessa.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Noora Löfström, p. 0295 150 302, noora.lofstrom(at)gov.fi