Ministrarna Mykkänen och Adlercreutz besökte Rovaniemi: Ren elproduktion skapar tillväxt och påskyndar Finlands väg mot klimatneutralitet

arbets- och näringsministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 24.8.2023 9.30 | Publicerad på svenska 24.8.2023 kl. 16.27
Nyhet
Ministrarna Mykkänen och Adlercreutz i ett parbilder sida vid sida
Kai Mykkänen och Anders Adlercreutz

Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen och Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz besökte Rovaniemi den 22–23 augusti för att bekanta sig med Kemijoki Oy:s vattenkraftverk och diskutera aktuella ämnen. Ministrarna bekantade sig bland annat med vattenkraftverket i Vanttauskoski och området i Sierilä, där Kemijoki Oy planerar att bygga ett vattenkraftverk.

”Att fördubbla den rena elproduktionen är ett centralt strategiskt mål för statsminister Petteri Orpos regering. Elen har en nyckelposition när det gäller att möjliggöra arbete och ekonomisk tillväxt, och å andra sidan för att påskynda Finlands väg att bli klimatneutralt 2035”, sade minister Kai Mykkänen.
 
Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz påpekade att den internationella konkurrensen om lösningar för ren energi är hård. 
 
”Hastigheten spelar också här en viktig roll, men framför allt måste vi se till att konkurrensen är rättvis och fri. Som Europaminister är jag särskilt oroad över att man vid övergången till en värld efter coronapandemin ska delta i en osund tävling om statligt stöd mellan staterna”, konstaterade han i samband med besöket.
 
”Det var bra att vara på ort och ställe för att bekanta sig med och höra om såväl pumpkraften som vattenkraftverksprojektet i Sierilä. Vattenkraften har en viktig roll när det gäller att skapa elproduktion och värdekedjor i Finland. Det är en säker och ren baskraft, men också reglerkraft som är viktig när den varierande elproduktionen ökar, fortsatte minister Mykkänen. 
 
”Utöver elproduktionen är det viktigt att också sörja för smidiga tillståndsförfaranden och goda överföringsförbindelser. I enlighet med regeringsprogrammet har pumpkraftverken i förra veckan inkluderats i kategorin av projekt som ska ges företräde i tillståndsförfarandet, berättade Mykkänen.

”Som minister med ansvar för ägarstyrningen anser jag att också staten har en viktig roll när det gäller att främja den gröna omställningen. Därför är det fint att notera hur Kemijoki Oy, där staten är en betydande ägare, genom det vattenkraftsprojekt som planeras i Sierilä och sina pumpkraftslösningar visar hur vattenkraften har en egen roll också i framtidens energimix när det gäller att balansera den varierande energiproduktionen”, sade Adlercreutz. 

Mer information:
Lyydia Ylönen, miljö- och klimatministerns specialmedarbetare, tfn 050 476 1341
Crista Grönroos, Europa- och ägarstyrningsministerns specialmedarbetare, tfn 029 516 1035