Energirådet ska diskutera fortsatta nödåtgärder på energiområdet

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 18.12.2023 7.54 | Publicerad på svenska 19.12.2023 kl. 9.31
Pressmeddelande
EU-flaggor framför Berlaymont på flaggstänger

Den 19 december 2023 samlas EU-ländernas energiministrar i Bryssel till ett möte i energirådet. Målet är att nå en politisk överenskommelse om att förlänga EU:s tre nödåtgärder på energiområdet med ytterligare 12 månader. Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen företräder Finland vid mötet.

De tre åtgärderna är 1) solidaritetsförordning (rådets förordning (EU) 2022/2576 om ökad solidaritet genom bättre samordning av gasinköp, tillförlitliga prisriktvärden och utbyte av gas över gränserna) 2) pristak för gas (rådets förordning (EU) 2022/2578 om inrättande av en marknadskorrigeringsmekanism för att skydda unionsmedborgarna och ekonomin mot alltför höga priser) och 3) påskyndande av utbyggnaden av förnybar energi (rådets förordning (EU) 2022/2577 om fastställande av en ram för att påskynda utbyggnaden av förnybar energi). Finland kan godkänna föreslagna ändringarna.  

Ordförandelandet Spanien kommer att lägga fram en översikt över de lagstiftningsförslag som är under arbete. Kommissionens förslag till reform av marknadsmodellen för el innehåller två förordningar: den så kallade REMIT-förordningen som gäller otillbörlig marknadspåverkan på grossistmarknaderna för energi och förordningen om förbättring av marknadsmodellen för el.

Om REMIT-förordningen nåddes en preliminär överenskommelse vid EU:s trepartsförhandlingar den 16 november 2023 och om förordningen om förbättring av marknadsmodellen för el den 14 december 2023. En preliminär överenskommelse om det så kallade gasmarknadspaketet (direktivet och förordningen) nåddes i december.

Energiministrarna behandlade förslaget till förordning om förbättring av elmarknadsmodellen också på rådets möte i oktober.

Enligt agendan ska kommissionen berätta om förberedelserna inför vintersäsongen 2023-2024. Kommissionen kommer också med en bedömning av läget med uppdateringen av de nationella energi- och klimatplanerna (NECPs). Ytterligare vill kommissionen få fart på arbetet med att genomföra direktivet om främjande av förnybar energi och direktivet om byggnaders energiprestanda på nationellt plan. Belgien som tar över rådets ordförandeskap den 1 januari 2024 lägger fram arbetsprogrammet för sin mandatperiod på 6 månader. 

Finland berättar om det ovanliga läget som uppstod på elmarknaden den 23 november 2023

Den 23 november 2023 erbjöd en liten norsk elleverantör av misstag den finska elmarknaden nära 6 000 megawattimmar el per timme de kommande 24 timmarna till ett pris på -500 euro/MWh. Den nordiska elbörsen Nordpool vägrade att rätta till detta uppenbara fel. På grund av elleverantörens som hade begått felet och elproducenternas ansvarsfulla agerande uppstod det inte någon enorm elbrist. 

Det som hände borde aldrig vara möjligt. Elmarknadsplatserna bör ha regler som tillåter att korrigera uppenbara fel. Av någon anledning reagerade elbörserna inte på felet i något skede. 

Ett likadant misstag kan hända var som helst i Europa. Därför ska Finland lägga fram en begäran till kommissionen om att den ska börja bereda en ändring av anvisningarna så att elbörserna har både möjlighet och skyldighet att inleda en mekanism för att rätt till uppenbara felaktiga anbud. Finland påpekar att även illvilliga aktörer kan utnyttja sårbarheter av denna typ. 

Finland frågar om elmarknaden bör skyddas bättre mot fientliga angrepp som sker genom energileveranser. Därför uppmanar Finland kommissionen att överväga en översyn av artikel 10 om tekniska pristak i elmarknadsförordningen. 

Mer information:
Riku Huttunen, överdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 431 6518 
Elina Johansson, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 301 4607 
Sanna Ek-Husson, specialsakkunnig, Finlands ständiga representation, Bryssel, tfn +32 470 206 178