Pekka Pesonen ny kanslichef vid jord- och skogsbruksministeriet 

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 25.1.2024 13.36
Pressmeddelande

Statsrådet har den 25 januari 2024 utnämnt agronomie- och forstkandidat Pekka Pesonen till kanslichef vid jord- och skogsbruksministeriet för tiden 1.2.2024–31.1.2029. Mandatperioden för tjänstens nuvarande innehavare Jaana Husu-Kallio löper ut den 31 januari 2024.

Pekka Pesonen har sedan 2007 varit generalsekreterare för den europeiska organisationen för jordbrukare och jordbrukskooperativ Copa-Cogeca. Tidigare har han arbetat bland annat som statssekreterare för dåvarande jord- och skogsbruksministern och för Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK.

Tjänsten som kanslichef tillsätts för en period på fem år. Tjänsten söktes inom utsatt tid av 16 personer.

Kanslichefen är ministeriets högsta tjänsteman och till uppgifterna hör att leda, utveckla och övervaka verksamheten vid ministeriet och inom dess förvaltningsområde. Därtill ska kanslichefen samordna verksamheten vid ministeriet och inom dess förvaltningsområde med verksamheten vid övriga ministerier och deras förvaltningsområden.

"Jag tackar för förtroendet och kommer att använda all min energi och erfarenhet för jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområdes bästa. Efter att länge ha arbetat utomlands återvänder jag till hemlandet väldigt motiverad att arbeta för den finländska primärproduktionen", säger Pekka Pesonen.

”Den europeiska organisationen för jordbrukare och jordbrukskooperativ Copa-Cogecas arbete omfattar i själva verket nästan hela jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde. Nu kommer jag att arbeta med dessa saker ur ett lite annat perspektiv. Även om här inte växer olivträd eller vinstockar, kan den erfarenhet jag har av intressebevakning av dessa växter säkert bidra med något också här hemma.”

Ytterligare information
Pia Nyblom, förvaltningsdirektör, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162 224, pia.nyblom(at)gov.fi
Pekka Pesonen, tfn 0295 162 020