Jord- och skogsbruksministeriet, Landsbygdspolitiska rådet och EU:s landsbygdsfinansiering deltar i kampanj för funktionsförmågan i Finland

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 12.1.2024 9.56 | Publicerad på svenska 15.1.2024 kl. 16.17
Pressmeddelande

Inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde stärks och tryggas förutsättningarna för motion och funktionsförmåga i hela Finland. EU:s landsbygdsfinansiering är en viktig främjare av motion och funktionsförmåga – finansieringen har möjliggjort flest idrottsanläggningar i Finland under åren 2014–2020.

Jord- och skogsbruksministeriet, Landsbygdspolitiska rådet och EU:s landsbygdsfinansiering deltar i Olympiska kommitténs kampanj för att öka funktionsförmågan i Finland (Toimintakykyinen Suomi). Kampanjen offentliggjordes den 11 januari på Idrottsgalan. 

– Fysisk inaktivitet är en samhällelig utmaning, och undersökningar visar att det särskilt på landsbygden är ett stort problem. Skillnaderna i hälsa och välfärd är ett problem som vi måste försöka åtgärda. Vi måste också skapa fler jämlika möjligheter att röra på sig i vardagen och utöva hobbyverksamhet även på landsbygden. Jord- och skogsbruksministeriet vill delta i kampanjen för att öka funktionsförmågan i Finland och främja förutsättningarna för att röra sig i naturen, för att inte nämna djurhobbyer och jakt och fiske, säger Sari Essayah, jord- och skogsbruksministern och ordförande för Landsbygdspolitiska rådet.  

Landsbygdspolitiska rådet vill i kampanjen lyfta fram landsbygdens särdrag och lösningar när det gäller att öka den fysiska funktionsförmågan.
EU:s landsbygdsfinansiering är en betydande form av finansiering som har finansierat flest idrottsanläggningar i Finland. 

– Sammanlagt har 1 683 funktionella projekt och investeringsprojekt finansierats under perioden 2014–2020. Till exempel har idrottsplatser och friluftsleder renoverats och utvecklats samt helt nya frisbeegolfbanor, skateboardparker och träningstrappor byggts med hjälp av lokala aktörer och lokala Leader-grupper, berättar Marianne Selkäinaho, ledande sakkunnig. 

Organisationer som deltar i kampanjen kan också avlägga egna löften.

Jord- och skogsbruksministeriets löfte: 
Inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde stärker och tryggar vi förutsättningarna för motion och rörlighet i hela Finland. Vi stärker möjligheterna att röra sig i naturen samt möjligheterna till djurhobbyer och jakt och fiske. 

EU:s landsbygdsfinansierings löfte: 
Med EU:s landsbygdsfinansiering främjas och finansieras förutsättningarna för motion och funktionsförmåga på landsbygden. Med hjälp av finansieringen fortsätter man att främja rörlighet och välbefinnande hos landsbygdsbefolkningen och i lokala samhällen till förmån för hela Finland. 

Landsbygdspolitiska rådets löfte:
Vi lyfter fram och synliggör särdragen, lösningarna och möjligheterna när det gäller fysisk aktivitet och inaktivitet på landsbygden! Vi främjar rörlighet och stärker funktionsförmågan och lika möjligheter i de olika regionerna. 

Mer information om idrottsanläggningar som finansieras med EU:s landsbygdsfinansiering (på finska) https://maaseutu.fi/sv/mera-rorelse-och-funktionsformaga/ och mer information om Olympiska kommitténs kampanj för att öka funktionsförmågan i Finland.

Ytterligare information: 
Marjo Loponen, specialmedarbetare 
tfn. p. 050 308 5411
 
EU:s landsbygdsfinansiering 
Marianne Selkäinaho, ledande sakkunnig
tfn. 0295 162 218

E-postadresserna har formen [email protected]