Webbutbildningar om barns rättigheter

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 16.2.2023 11.57
Pressmeddelande

Nu finns det en helhet av utbildningar om barns rättigheter som är skräddarsydda för olika branscher. Webbutbildningarna ges gratis, är öppna för alla och lämpar sig för alla som arbetar med barn eller med ärenden som gäller barn. Utbildningarna har utarbetats som ett led i genomförandet av den nationella barnstrategin.

”De yrkesmänniskor som arbetar med barn eller med ärenden som involverar barn har en viktig roll i tillgodoseendet av barns rättigheter. Avsikten är att utbildningarna ska vara till hjälp i deras dagliga arbete. Cheferna har en central roll eftersom de kan uppmuntra sina anställda att genomföra utbildningarna som en del av arbetet.  

Tidigare har olika organisationer erbjudit utbildning om barns rättigheter, och deras arbete har varit en utmärkt utgångspunkt för webbutbildningarna. Utbildningarna har utarbetats i samarbete med ett stort antal experter”, säger Johanna Laisaari, generalsekreteraren för den nationella barnstrategin. 

Det finns sammanlagt 10 olika webbutbildningar om barns rättigheter, och de är avsedda för de yrkesmänniskor som är i direkt kontakt med barn eller som arbetar med sådana ärenden som påverkar barns vardag. En del av utbildningarna riktar sig också till frivilliga som bedriver sådan verksamhet där de möter många barn och unga. Utbildningsmodulerna innehåller information om barns rättigheter och olika verktyg för att främja barns rättigheter. Utbildningshelheten är avsedd särskilt för yrkesfolk, men den är öppen för alla som är intresserade av barns rättigheter. Utbildningarna kan genomföras när det passar en själv, och det tar cirka 30-60 minuter att genomföra dem. Utbildningarna har utvecklats i samarbete med utvecklingscentralen Haus Kehittämiskeskus Oy.  

Ytterligare information:


Johanna Laisaari, generalsekreterare för den nationella barnstrategin, tfn +358 295 161 177, [email protected] 
Laura Kuusio, sakkunnig i nationella barnstrategin, tfn +358 295 163 352, [email protected]