Social utveckling och hållbarhet, sysselsättning och anständiga arbetsvillkor på agendan vid FN-möte

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 6.2.2023 14.29
Pressmeddelande

FN:s kommission för social utveckling sammanträder för 61:e gången den 6–15 februari 2023 i New York. Social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen och ungdomsdelegaten Hung Ly representerar Finland vid mötet Finland, Internationella arbetsorganisationen ILO, Afrikanska unionen och UN Women ordnar ett sidoevenemang om social trygghet och klimatförändringarnas följder. 

På agendan för det 61:a mötet i FN:s kommission för social utveckling står främjandet av sysselsättning och anständiga arbetsvillkor som ett sätt att minska ojämlikheten, påskynda återhämtningen efter covid-19-pandemin och genomföra de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030. Under mötet diskuteras också de sociala effekterna av flera överlappande konflikter.

”Social hållbarhet spelar en central roll i de globala målen. Det är viktigt att stärka den i det rådande världsläget som präglas av flera kriser”, säger social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen. 

Ungas perspektiv på sysselsättning, anständiga arbetsvillkor och utbildning

Minister Sarkkinen och Finlands ungdomsdelegat Hung Ly håller tillsammans Finland anförande under generaldebatten. 

”Vi måste aktivt förbättra möjligheterna till utbildning och arbete med anständiga villkor för de mest utsatta grupperna. Vi behöver ännu mer samarbete på alla nivåer och särskilt inriktade program för att trygga säkerhet och möjligheter för var och en. Det gäller de mänskliga rättigheterna men är också en säkerhetsfråga”, konstaterar ungdomsdelegat Hung Ly. 

Under ett sidoevenemang som ordnas i samarbete mellan Finland, Internationella arbetsorganisationen ILO, Afrikanska unionen och UN Women diskuteras social trygghet som ett sätt att stödja de allra fattigaste och utsatta människorna, som förlorar sina utkomstmöjligheter på grund av klimatförändringar.
 
FN:s kommission för social utveckling är det viktigaste organet i Förenta nationerna som behandlar den sociala dimensionen av hållbar utveckling. Kommissionens huvudsakliga uppgift är att bevaka genomförandet av det program som antogs vid toppmötet om social utveckling i Köpenhamn 1995. Kommissionen deltar också i att bevaka genomförandet av Agenda 2030 för hållbar utveckling. Finland är medlem i kommittén under en fyraårsperiod.
 
Ungdomsdelegaterna i FN fungerar som en länk mellan Finlands ungdomar och FN. De företräder ungdomarna i FN:s generalförsamling och arbetar för att olika FN-ärenden ska få större synlighet.


Ytterligare information

Jiri Sironen, ministerns specialmedarbetare, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected]
Timo Voipio, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected]
Hung Ly, ungdomsdelegat i FN, [email protected]