Klimatförändringens konsekvenser för hälsan tas upp för första gången vid COP28-mötet

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 1.12.2023 14.15
Nyhet

I samband med det internationella klimatmötet COP28 uppmärksammas i år för första gången klimat- och hälsodagen. Målet med temadagen är att lyfta fram klimatförändringens konsekvenser för människors hälsa och välfärd, för hälso- och sjukvårdssystemens och samhällenas hållbarhet samt påminna om att klimatkrisen också är en hälsokris.

Klimatförändringen innebär att det blir svårt att uppnå målen för hållbar utveckling och allmän och jämlik hälso- och sjukvård fram till 2030. Ojämlikheten mellan olika länder och inom länderna ökar oroväckande. 
Klimatförändringen har betydande negativa konsekvenser, bland annat för hälsan och välfärden särskilt för kvinnor och flickor, unga och urfolk som lever i nära kontakt med naturen. Globalt lever uppskattningsvis 3,6 miljarder människor i miljöer som är mycket sårbara för klimatförändringens konsekvenser.

Finlands företrädare på COP28-mötets klimat- och hälsodag (den 3 december 2023) är statssekreterare Laura Rissanen

”Vid mötena betonar Finland bland annat stärkandet av hälso- och sjukvårdssystemens resiliens, vikten av förvaltningsövergripande arbete, beaktandet av regionala skillnader och klimatförändringens konsekvenser särskilt för jämställdheten mellan könen”, säger Rissanen.

”I värsta fall leder klimatförändringen till att ojämlikheten mellan könen växer. Det finns hot mot hälsan, säkerheten och försörjningen, särskilt för kvinnor och flickor”, säger Rissanen.

Klimatförändringens konsekvenser är komplicerade. Klimatförändringen påverkar hälsan direkt och indirekt och har en stark koppling till miljöfaktorer, sociala, ekonomiska och folkhälsorelaterade faktorer. 

”Det är viktigt att se kopplingarna mellan miljö, ekonomi och hälsa med tanke på hållbar utveckling och främja förvaltningsövergripande samarbete i statsrådet och i hela samhället", säger Rissanen.

Syftet med den förklaring om klimat och hälsa som undertecknas i samband med COP28-mötet är att stärka världens länders åtagande att möta de hot som klimatförändringen innebär för hälso- och sjukvårdssystemet med beaktande av nuvarande och kommande generationer. Social- och hälsovårdsministeriet har undertecknat åtagandet.

Mer information:

Laura Rissanen, statssekreterare (Riikka Mononen, sekreterare tfn 0295 163 531) 
Annika Launiala, specialsakkunnig, tfn 0295 163 053, [email protected]