Finland fick rekommendationer för ökad lönejämställdhet

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 4.11.2022 8.56
Pressmeddelande 253/2022

FN:s kommitté för avskaffande av diskriminering av kvinnor (CEDAW) gav tidigare i veckan Finland rekommendationer som också gäller främjande av lönejämställdhet. Kommittén fäste avseende vid de ihållande löneskillnaderna mellan kvinnor och män och lade fram åtgärdsrekommendationer för att minska skillnaderna.

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män i Finland är i genomsnitt 16 procent på hela arbetsmarknaden. Skillnaderna har inte blivit nämnvärt mindre under de senaste åren, och även på längre sikt har förändringen varit en långsam process. Finland placerar sig dåligt också i jämförelse med andra europeiska länder.

Arbetet för att minska löneskillnaderna är fortgående. FN:s CEDAW-kommitté såg positivt på bland annat regeringens och arbetsmarknadens centralorganisationers gemensamma likalönsprogram. Åtgärderna i programmet syftar till att minska löneskillnaderna mellan 2020 och 2023. Utöver programmet har regeringen inlett omfattande projekt för utveckling av lönejämställdheten i likvärdigt arbete och bedömning av kollektivavtalens konsekvenser för jämställdheten.

Kommittén rekommenderade flera åtgärder för att förbättra lönejämställdheten i Finland. I åtgärderna ingår bland annat att säkerställa principen om lika lön på hela arbetsmarknaden genom insyn i lönesättningen och lönekartläggningar. Enligt kommittén bör lönejämställdheten ökas med hjälp av analytiska verktyg för arbetsutvärdering och arbetsindelning. Rekommendationen fäster även avseende vid kvinnodominerade branscher och bättre löner för kvinnor i utsatt ställning.

Framstegen i åtgärderna rapporteras till CEDAW-kommittén. För närvarande görs det också en oberoende helhetsbedömning av Finlands åtgärder för lika lön. Resultaten ska publiceras i början av 2023.

Ytterligare information

Jenna Uusitalo, jurist, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected]
Milla Sandt, projektkoordinator, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected]