Rådet för bedömning av lagstiftningen
Rådet för bedömning av lagstiftningen: de konsekvenser som direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse medför för konsumenterna behöver preciseras

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 26.6.2023 10.56 | Publicerad på svenska 11.10.2023 kl. 13.19
Nyhet

Rådet för bedömning av lagstiftningen har lämnat ett utlåtande till miljöministeriet om statsrådets skrivelse till riksdagen om kommissionens förslag till direktiv om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse. I U-skrivelsen beskrivs tydligt det centrala innehållet i propositionen och de punkter som eventuellt är problematiska för Finland. Konsekvenserna för hushållen, myndigheterna och verksamhetsutövarna behöver dock preciseras.

Syftet med lagstiftningen om avloppsvatten från tätbebyggelse är att skydda EU:s medborgare och ekosystem mot olägenheter på grund av otillräckligt renat avloppsvatten och att minska utsläppen i vattnen från tätorter. Målet är också att styra avloppsvattensektorn mot energi- och klimatneutralitet och stödja sektorns omställning till cirkulär ekonomi.

Förslagets centrala innehåll har beskrivits bra i U-skrivelsen. Vid den fortsatta beredningen av ärendet skulle man dock kunna ge en närmare beskrivning av direktivförslagets förhållande till annan EU-miljölagstiftning som är väsentlig med tanke på förslaget.

Vid den fortsatta beredningen av ärendet borde man bedöma vilka ekonomiska konsekvenser direktivförslagets utökade producentansvar har för tillverkare, importörer och distributörer av läkemedel och kosmetiska produkter. Det behövs också en bedömning av den administrativa börda som systemet för utökat producentansvar medför för dessa aktörer.

Vid den fortsatta beredningen behövs också en utredning av direktivförslagets konsekvenser för hushållen. Läkemedelstillverkarna kommer sannolikt att överföra kostnaderna för systemet för utökat producentansvar till priserna för läkemedlen, och då kan läkemedlen bli dyrare och tillgången till dem kan försämras.

Det utlåtande som rådet för bedömning av lagstiftningen har lämnat gäller statsrådets skrivelse (U 120/2022 rd) till riksdagen om kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse, som överlämnades till riksdagen av miljöministeriet. Utlåtandet är offentligt.

Rådet anser att U-skrivelsen ger en god uppfattning om direktivförslagets bakgrund, innehåll och mål. I skrivelsen identifieras viktiga konsekvenser, men de väsentliga konsekvenserna behöver preciseras ytterligare.

Mer information: Essi Römpötti, specialsakkunnig, sekreterare för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 125, och Meri Virolainen, bedömningsråd, generalsekreterare för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 202.

Rådet för bedömning av lagstiftningen är ett självständigt och oberoende organ som ger utlåtanden om utkast till regeringspropositioner och konsekvensbedömningarna i dem.