Nu ordnas samråd inför regeringens meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 3.8.2023 16.23 | Publicerad på svenska 4.8.2023 kl. 9.13
Pressmeddelande

I juli tillsatte statsrådet en arbetsgrupp som ska bereda regeringens meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering i det finländska samhället. Beredningsarbetet har nu framskridit så att det ordnas samråd.

Arbetsgruppen ska först höra jämställdhetsombudsmannen Rainer Hiltunen, diskrimineringsombudsmannen Kristina Stenman, barnombudsmannen Elina Pekkarinen och äldreombudsmannen Päivi Topo. Arbetsgruppen har också bett om muntliga utlåtanden av totalt 21 civilsamhällesorganisationer, arbetsmarknadsorganisationer och forskare. Därtill har den bett om skriftliga utlåtanden av ca 100 olika organisationer. De som hörs uppmanas att lyfta fram aspekter som de anser viktiga med tanke på främjandet av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering i Finland. 

Meddelandet ska innehålla förslag till olika sätt att främja arbetet mot rasism både i Finland och internationellt. Regeringen diskuterar åtgärder i anslutning till meddelandet vid ett internt seminarium onsdagen den 16 augusti. 

Arbetsgruppen leds av statssekreterare Risto Artjoki. Målet är att meddelandet ska vara klart innan riksdagens höstsession inleds.

Mer information: Risto Artjoki, statssekreterare, arbetsgruppens ordförande, tfn 09 1602 2006, statsrådets kansli