Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus -keskustelutilaisuus
Kestävä kehitys tehdään yhdessä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 1.6.2017 17.28
Uutinen 32/2017

Finlandia-talossa pohdittiin torstaina 31.5. kestävää kehitystä köyhyyden, työn ja talouden näkökulmista. Keskusteluissa painottui käytännön tekemisen tärkeys: kaikilla rintamilla halutaan nyt sanoista tekoihin. Tilaisuudessa julkistettiin myös kestävän kehityksen uusi seurantajärjestelmä.

YK:n globaali toimintaohjelma Agenda2030 asettaa 17 tavoitetta, joiden avulla maailma ja Suomi saadaan käännettyä kestävän kehityksen tielle. Valtiosihteeri Paula Lehtomäki totesi avauspuheenvuorossaan, että nyt on aika siirtyä höpinästä pöhinään. Kestävä kehitys on myös otettu vahvasti mukaan poliittiseen päätöksentekoon.

Tilaisuudessa esitelty kestävän kehityksen seurantajärjestelmä mahdollistaa kaikkien tahojen osallistumisen keskusteluun. Indikaattoritieto julkaistaan kestavakehitys.fi-verkkosivulla ja myös yleisöä toivotaan mukaan indikaattorien tuottaman tiedon tulkintaan.

Agenda2030:n pääviesti on, ettei kukaan jää kehityksestä jälkeen. Lastensuojelun Keskusliitto, Lapsiasiavaltuutetun toimisto, Kela ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto avasivat keskustelun kysymällä, miksi köyhyydestä pitää puhua 2010-luvun Suomessa. Köyhyys vaikuttaa lapsen kehitykseen monella tavalla. Se on keskeinen eriarvoisuutta aiheuttava tekijä lapsen elämässä.

Toinen pääteema oli työn murros. Perinteiset työsuhteet häviävät ja toimeentulo rakentuu useista puroista, eikä talouskasvu välttämättä enää takaa työllisyyden kasvua. Muutos on hyvinvointiyhteiskunnan perusteita ravisuttava ja sen lopputulosta on vaikea ennustaa.

Taloutta tapahtumassa käsiteltiin kestävän kehityksen asiantuntijapaneelissa. Yhteinen näkemys oli, että talous on väline edistää kestävää kehitystä, ei kestävän kehityksen päämäärä. Sekä panelistit että yleisökeskustelu painottivat aktiivisen dialogin tärkeyttä ja keskustelua kestävän talouden konkreettisista keinoista.

Keskustelun kokosivat presidentti Tarja Halonen ja emeritusprofessori Sixten Korkman. He korostivat toiminnan ja selkeän puheen tärkeyttä ja pohtivat, miten kestävä kehitys saataisiin voimakkaammin poliittiselle agendalle.

Iltapäivällä järjestetyssä kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen vuosijuhlassa julkaistiin monta uutta sitoumusta. Mukana oli muun muassa Finnair, joka sitoutui lisäämään yhdenvertaisuutta maassa ja ilmassa. Nokia puolestaan auttaa yhdistämään seuraavat miljardi liittymään tietoliikenneverkkoihin vuoden 2022 loppuun mennessä. Neste sitoutuu rakentamaan hiilineutraalia yhteiskuntaa uusien, innovatiivisten tuotteiden avulla. Näiden ja monen muun sitoumuksen lisäksi jaettiin myös tunnustusta esimerkillisille ja vaikuttaville sitoumuksille.

Tilaisuus oli osa Agenda2030-ohjelman arviointia ja seurantaa. Tarkoitus on, että vastaava sidosryhmätilaisuus järjestetään jatkossa vuosittain.

Lisätietoja: apulaispääsihteeri Marja Innanen, p. 040 777 5582, [email protected] ja harjoittelija Sanni Inovaara, p. 0295 160 543, [email protected], valtioneuvoston kanslia

Tilaisuuden materiaalit