Avustukset ruoka-aputoiminnan järjestämiseen myönnetty

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2023 15.01
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt ruoka-aputoiminnan järjestämiseen valtionavustuksina yhteensä 1 829 500 euroa. Avustuksen sai 13 hyvinvointialuetta ja 7 kuntaa, jotka ottavat koordinaatiovastuun ja ohjaavat avustuksen edelleen oman alueensa ruoka-aputoimintaa harjoittaville järjestöille, yhdistyksille ja säätiöille.

Avustus on tarkoitettu lahjoitetun hävikkiruuan jakelun ja siihen liittyvään muun ruoka-aputoiminnan kustannuksiin.

Ehtona avustuksen saamiselle yhteistyö alueen ruoka-avun toimijoiden kanssa

Valtionavustuksella tuettu ruoka-aputoiminta on oltava kaikkien saavutettavissa. 

Rahoitettavalta toiminnalta edellytetään yhteistyötä alueen kuntien ja kuntayhtymien, seurakuntien, järjestöjen ja yritysten kanssa ruokahävikin vähentämiseksi sekä osallisuutta ja hyvinvointia edistävän toiminnan vahvistamiseksi. 

Jotta sosiaali- tai terveydenhuollon avun tarpeessa olevien ruoka-avun saajien ohjautuminen virallisen palvelujärjestelmän pariin voitaisiin paremmin varmistaa, edellytetään yhteistyötä myös hyvinvointialueen kanssa.

Kokonaisuutena avustettava toiminta tähtää valtakunnalliseen kattavuuteen. Avustukset jaettiin alueiden väestömäärän perusteella.

Avustuksen saajat

Useimmat alueet päättivät antaa koordinaatiovastuun hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueista avustuksen saivat Etelä-Karjala, Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Itä-Uusimaa, Kainuu, Kanta-Häme, Keski-Suomi, Länsi-Uusimaa, Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo ja Päijät-Häme.

Eräillä alueilla koordinaatiosta vastaavat kunnat. Avustusta saaneet kunnat ovat Helsinki, Pori (Satakunnan hyvinvointialue), Rovaniemi (Lapin hyvinvointialue), Tampere (Pirkanmaan hyvinvointialue), Turku (Varsinais-Suomen hyvinvointialue), Tuusula (Keski-Uudenmaan hyvinvointialue) sekä Vantaa (Keravan ja Vantaan hyvinvointialue).

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Ritva Liukonen, p. 0295 163 278 (21.12.2023 sekä 2.1.2024 lähtien)
Sosiaalineuvos Virva Juurikkala, p. 0295 163 204 (27.12.2023 lähtien)
Molempien sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]