Understöd har beviljats för ordnande av mathjälp

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 21.12.2023 15.01
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat sammanlagt 1 829 500 euro i statsunderstöd för ordnande av mathjälp. Understöd delades ut till 13 välfärdsområden och 7 kommuner som har samordningsansvar och överför understödet till de organisationer, föreningar och stiftelser som ordnar mathjälp i den egna regionen.

Understödet är avsett för kostnader för utdelning av donerad överbliven mat och för övrig mathjälp i anslutning till det.

Samarbete med aktörerna inom livsmedelshjälpen i regionen är ett villkor för att få understöd

Den mathjälpsverksamhet som stöds med statsunderstödet ska vara tillgänglig för alla. 

En förutsättning är att den verksamhet som finansieras samarbetar med kommunerna, samkommunerna, församlingarna, organisationerna och företagen i området i syfte att minska matsvinnet och för att stärka verksamhet som främjar delaktighet och välfärd. 

För att bättre ska kunna säkerställa att mottagare av mathjälp som är i behov av social- eller hälso- och sjukvårdstjänster blir hänvisade till det officiella servicesystemet, krävs det också samarbete med välfärdsområdet.

Som helhet ska den verksamhet som understöds eftersträva riksomfattande täckning. Understöden fördelades baserat på invånarantalet i regionerna.

Understödstagare

De flesta regionerna beslutade att ge ansvaret för samordningen till välfärdsområdet. Följande välfärdsområden tilldelades understöd: Södra Karelen, Södra Österbotten, Södra Savolax, Östra Nyland, Kajanaland, Egentliga Tavastland, Mellersta Finland, Västra Nyland, Österbotten, Norra Karelen, Norra Österbotten, Norra Savolax och Päijänne-Tavastland.

Inom vissa områden ansvarar kommunerna för samordningen. De kommuner som fått understöd är Helsingfors, Björneborg (Satakunta välfärdsområde), Rovaniemi (Lapplands välfärdsområde), Tammerfors, Birkalands välfärdsområde), Åbo (Egentliga Finlands välfärdsområde), Tusby (Mellersta Nylands välfärdsområde) och Vanda (Kervo och Vanda välfärdsområde).

Mer information

Ritva Liukonen, specialsakkunnig, tfn 0295 163 278 (21.12.2023 och från 2.1.2024)
Virva Juurikkala, socialråd, tfn 0295 163 204 (från 27.12.2023)
E-postadresserna har formen [email protected].