Luxemburg stöder solenergiprojekt i Finland med 40 miljoner euro via EU-mekanismen

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 27.2.2023 16.29
Pressmeddelande

Genom EU:s nya finansieringsmekanism för förnybar energi finansierar Luxemburg projekt för solenergi i Finland med 40 miljoner euro. De projekt som beviljas stöd väljs genom konkurrensutsättning som sköts av Europeiska kommissionen och Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö CINEA.

Luxemburg och Finland har undertecknat åtaganden om att delta i systemet. Näringsminister Mika Lintilä, Luxemburgs energiminister Claude Turmes och EU-kommissionären med ansvar för energifrågor Kadri Simson träffades i Stockholm i frågan i samband med ett informellt möte för energiministrarna 27–28 februari.

"Avtalet mellan Finland och Luxemburg i denna finansieringsmekanism är det första i sitt slag. Det kommer att stärka och diversifiera produktionen av förnybar energi i Finland. Trots den mörka vintern finns det en möjlighet att avsevärt öka solelproduktionen i Finland”, konstaterar minister Mika Lintilä.

Denna finansieringsmekanism (Kommissionens genomförandeförordning om unionens finansieringsmekanism för förnybar energi (EU) 2020/1294) erbjuder medlemsstaterna en kanal för genomförande av gemensamma projekt som förvaltas av kommissionen. Det är frivilligt för medlemsstaterna att delta i mekanismen. 

Inom mekanismen får ”den bidragande medlemsstaten”, i detta fall Luxemburg, i utbyte mot sin finansiering 80 procent av produktionen av de projekt som finansieras genom mekanismen under en period av 15 år i form av statistiska överföringar. ”Värdstaten”, i detta fall Finland, tillåter att projekt som finansieras genom mekanismen byggs på det egna territoriet och får den energi och de investeringar som producerats på detta sätt. På de projekt som stöds tillämpas till alla delar den nationella lagstiftningen. 

Ansökningsomgången inleds i Finland på våren

Ansökningsomgången för finansiering öppnas på våren. Finland sköter informationen om utlysningen. Arbets- och näringsministeriet ordnar tillsammans med kommissionen en informationsdag för projektutvecklarna i Helsingfors vid en tidpunkt som meddelas senare under våren.

Europeiska kommissionen och Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö CINEA sköter konkurrensutsättningen av projekten. Kommissionen/CINEA sköter ansökningsomgången, utbetalningarna och andra praktiska frågor direkt med projektutvecklarna.

I anbudsförfarandet kan delta projekt med en effekt på 5–100 megawatt. De till priset lägsta projekten som uppfyller de villkor för deltagande som anges i ansökningshandlingarna har framgång i konkurrensutsättningen. 

Stöd kan beviljas för flera projekt. I ansökningsomgången stöds flera projekt, vilket innebär att ny kapacitet byggs upp även om ett enskilt projekt inte genomförs.

Stöd som beviljas för projekt kan uppgå till högst 180 000 euro per megawatt. Om de faktiska priserna ligger under det maximala stödet kan högst 400 MW av mekanismen användas för att finansiera projekt. 

Mer information:
Pekka Grönlund, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4815
Outi Vilén, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7016 (på plats 3.3.2023–)