Finlands och Sveriges statsministrar skrev till kommissionens ordförande om skogars viktiga roll

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 9.10.2023 16.01
Pressmeddelande

Finlands statsminister Petteri Orpo och Sveriges statsminister Ulf Kristersson har skickat ett brev till Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. I sitt brev betonar de skogarnas och skogsindustrins stora betydelse för hela Europa och det europeiska klimatarbetet.

Statsministrarna framhäver skogarnas roll särskilt med tanke på klimat och miljö, material och råvaror, koldioxidbindning och markhälsa. Statsministrarna anser att skogarnas mycket viktiga, övergripande roll bäst kan tryggas genom nationellt kunnande och nationella åtgärder.

I sitt brev lyfter statsministrarna också fram de utmaningar som den nya EU-lagstiftningen om energi, klimat och miljö medför för skogarna och skogsindustrin i länderna. I detta läge bör särskild vikt fästas vid genomförandet av lagstiftningen och bedömningen av konsekvenserna.

Statsministrarna betonar att skogsindustrin som en del av bioekonomin är en viktig del av EU:s politik för en grön omställning. Detta bidrar också till EU:s mål att stärka konkurrenskraften på lång sikt. Den allt större efterfrågan på hållbart och ansvarsfullt producerade produkter och möjligheterna med produkter av trämaterial skapar goda förutsättningar för en konkurrenskraftig europeisk industri.

Statsministrarna framhåller också hur viktigt det är med tydlig, enhetlig och förutsägbar reglering i detta arbete.

Ytterligare information: Jori Arvonen, understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 553 6117, och Tuomas Tikkanen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 523 5768