Kuusi kaupunkia Suomesta valittiin ilmastoneutraaleiksi edelläkävijöiksi Euroopassa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 28.4.2022 13.23
Uutinen

Kuusi suomalaista kaupunkia, Tampere, Turku, Lahti, Lappeenranta, Espoo ja Helsinki, on valittu eurooppalaisiksi edelläkävijöiksi, jotka pikavauhdilla jo vuoteen 2030 mennessä pyrkivät saavuttamaan hiilineutraaliuden. Valinnat teki Euroopan komissio. Koko EU:sta mukaan valittiin sata kaupunkia 362 hakijan joukosta. Suomesta hakijakaupunkeja oli yhdeksän, joten peräti kaksi kolmannesta pääsi mukaan.

”Kaupungit, joilla on tahtoa, taitoa ja voimavaroja tulla hiilineutraaleiksi nopeutetulla vauhdilla, ovat koko Suomen mitassa ratkaisevia muutoksen aikaansaajia matkalla koko maan tavoitteeseen olla hiilineutraali vuonna 2035. Haluankin välittää parhaat onnitteluni valituille kaupungeille”, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.

Edelläkävijäkaupunkien valinnat tehtiin EU:n tutkimus- ja kehittämisohjelma Horisonttiin kuuluvan Ilmastoneutraalit ja älykkäät kaupungit -mission osana. Mission tarkoituksena on tukea ja konkreettisesti edistää sataa eurooppalaista kaupunkia muuttumaan hiilineutraaleiksi vuoteen 2030 mennessä. Kaupungeista halutaan kehittyvän innovaatiokeskuksia, jotka vetävät esimerkillään muita kaupunkeja siirtymässä hiilineutraaliuteen viimeistään vuoteen 2050 mennessä. Samalla tavoitteena on viedä eurooppalaista Green Deal -aloitetta eteenpäin siten, että Euroopasta tulisi ensimmäinen hiilineutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä.

Mission uutena työkaluna ovat valituille sadalle kaupungille laadittavat kaupunkien ilmastosopimukset, joihin tulevat mukaan paikalliset, kansalliset ja EU-tason viranomaiset. Samalla tarjotaan uudenlainen rooli kaupunkien asukkaille toimia muutoksen vauhdittajina. Sopimuksissa tehtävistä toimenpiteistä esimerkkejä ovat uudenlainen kaupunkisuunnittelu, kestävän kaupunkiliikkumisen ratkaisut ja ilmastopositiivisen energiankäytön asuinalueet. Sopimuksia, niissä tehtäviä toimenpiteitä ja koko missiota EU rahoittaa kaikkiaan 359 miljoonalla eurolla. 

Lisätiedot: 
elinkeinoministerin erityisavustaja Mari Kokko, TEM, p. 040 521 2124
erityisasiantuntija Olli Voutilainen, TEM, p. 029 506 4919