EU:n energiakomissaari Kadri Simson vierailee Suomessa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 15.9.2023 13.20
Tiedote
Kadri Simson energiakomissaari
Energiakomissaari Kadri Simson. Kuva: Euroopan unioni

Euroopan komission energiakomissaari Kadri Simson vierailee Suomessa 18.-19.9.2023. Hän tapaa vierailunsa aikana pääministeri Petteri Orpon, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen ja Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutzin sekä eduskunnan talous- ja ympäristövaliokunnan jäseniä.

Komissaari Kadri Simson tapaa maanantaina aluksi pääministeri Petteri Orpon, jonka kanssa aiheina ovat EU:n energiamarkkinoiden tilanne, uusiutuvan energian investoinnit ja vetytalouden mahdollisuudet.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen kanssa Simson keskustelee muun muassa ydinenergian roolista EU-tasolla ja tulevassa lainsäädännössä, pienten modulaaristen reaktorien (SMR) mahdollisuuksista, EU:n vuoteen 2040 tähtäävästä ilmastopaketista ja ajankohtaisista säädöshankkeista kuten EU:n sähkömarkkinoiden uudistamisesta sekä vedyn ja päästöttömän kaasun markkinapaketista.

Maanantaina iltapäivällä Simson tutustuu Fortumin matala- ja keskiaktiivisen jätteen luolaan Loviisassa ja kuulee käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta sekä Loviisan ydinlaitosten toiminnasta. Fortum esittelee myös uuden ydinvoiman tutkimusta, jossa tarkastellaan sekä pienydinvoimaloiden (small modular reactors, SMR), että perinteisten suurten reaktoreiden kaupallisia, teknologisia ja yhteiskunnallisia vaatimuksia Suomessa ja Ruotsissa.

Valtioneuvosto myönsi helmikuussa Loviisan laitosyksiköille uuden käyttöluvan vuoteen 2050 saakka. Fortumin ydinvoimalaitoksen polttoainehankintaa ollaan myös järjestämässä uudella tavalla, josta yhtiö raportoi ministeriölle vuoden loppuun mennessä.

Maanantai-iltana komissaari Simson tapaa vielä Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutzin.

Tiistaina Simson vierailee eduskunnassa ja tapaa talousvaliokunnan ja ympäristövaliokunnan jäseniä.

Lisätiedot:
ympäristö- ja ilmastoministerin virkamiessihteeri Elina Johansson, TEM, p. 0295 047 327
ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja Lyydia Ylönen, p. 050 476 1341
tiedotuspäällikkö Ismo Ulvila Euroopan komission Suomen-edustusto, p. 050 541 1122
viestintäpäällikkö Mia Willberg, Fortum Oyj, p. 040 777 5989