Utredning: Personer med funktionsnedsättning upplever att de behandlas ojämlikt på många sätt 

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 12.12.2023 13.41
Pressmeddelande

Personer med funktionsnedsättning upplever att de behandlas ojämlikt och diskrimineras i sin vardag på många sätt. Deras oro och negativa erfarenheter gäller främst anställningsmöjligheterna, möjligheterna att uppnå en tillräcklig levnadsstandard och säkerheten. Detta visar en färsk utredning inom ramen för Helsingfors universitets forskningsprojekt gällande rättigheterna för personer med funktionsnedsättning.   

Vid utredningen frågade man personer med funktionsnedsättning om deras egna erfarenheter i vardagliga situationer och deras åsikter om hur deras rättigheter har tillgodosetts sedan början av 2020-talet. Utredningen beställdes av delegationen för rättigheter för personer med funktionsnedsättning (VANE).

Utredningen kan läsas på Helsingfors universitets webbplats (på finska):

Rätten att få service och de mänskliga rättigheterna tillgodoses dåligt 

Enligt de personer med funktionsnedsättning som deltog i utredningen kränks deras rättigheter kontinuerligt. Det finns också allvarliga brister i deras säkerhet. 

Av de personer som svarade på webbenkäten hade till och med 75 procent upplevt diskriminering på grund av sin funktionsnedsättning under de senaste 12 månaderna. 

Av svaren framgick tydligt att de inte kan lita på tjänsternas tillgänglighet, vilket betyder att de grundläggande mänskliga rättigheterna inte alltid tillgodoses i vardagen. 

I bästa fall främjar funktionshinderservicen möjligheterna till ett självständigt liv och självbestämmanderätten för personer med funktionsnedsättning. Det finns dock fortfarande många strukturella och sociala hinder. 

Rekommendationerna används för ett nytt åtgärdsprogram

De rekommendationer som utredningen resulterade i kommer att användas för att utarbeta det nationella åtgärdsprogram som genomför FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning inom statsförvaltningen.   

Utredningsresultaten används också för att skapa en lägesbild av rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. 

Utredningen utfördes genom en webbenkät och intervjuer med personer med funktionsnedsättning. Sammanlagt 582 personer deltog.

När man tolkar och använder utredningsresultaten ska man komma ihåg att de som har deltagit i undersökningen har haft de förutsättningar som krävs för att delta i en webbenkät och gruppintervjuer. Det betyder att läget kan vara betydligt sämre i verkligheten. 

Mer information

Merja Heikkonen, generalsekreterare i delegationen för rättigheter för personer med funktionsnedsättning, tfn 0295 163 203, [email protected]
Hisayo Katsui, professor, Helsingfors universitet, [email protected]