Suomessa avattu kansalaistyökalu ilmastonmuutoksen torjuntaan – Tule mukaan ilmastotalkoisiin

Kestävän kehityksen toimikunta 10.12.2018 10.30
Suomessa avattu kansalaistyökalu ilmastonmuutoksen torjuntaan – Tule mukaan ilmastotalkoisiin

Uusi kestävien elämäntapojen palvelu on avattu. Palvelu tarjoaa meille jokaiselle arjen ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Tee oma sitoumus ja kutsu muutkin mukaan!

Henkilökohtaiset ilmastopäästöt syntyvät arjessamme, siitä miten asumme, liikumme, mitä syömme ja millaisia palveluita ja tavaroita kulutamme. Uusi kestävien elämäntapojen palvelu sitoumus2050.fi/elämäntavat tarjoaa meille jokaiselle arjen ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Palvelussa tehdään ensin kestävät elämäntavat -testi, jonka tulosten perusteella käyttäjä saa arjen vinkkejä hiilijalanjäljen puolittamiseen. Viimeisen neljän vuoden aikana Sitoumus2050.fi-palvelussa on tehty kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksia jo yli 1000. Nyt mukaan kutsutaan entistä vahvemmin myös kansalaiset! Uusi palvelu näyttää konkreettisesti päivittäisten valintojemme ympäristövaikutukset ja tarjoaa suunnittelutyökalun muutoksen tekemiseen. Jokainen yksittäinen suunnitelma on tärkeä ja kerryttää kansallista CO2-päästövähennystavoitetta. Palvelun testiosio perustuu suosittuun Sitran Elämäntapatestiin, joka on nyt liitetty osaksi Sitoumus2050-palvelua.  

Kutsu kaikki mukaan!

Kampanja näkyy mediassa, sosiaalisessa mediassa ja katukuvassa 27.12. alkaen läpi koko alkuvuoden 2019. Yrityksiä, kuntia, maakuntia, järjestöjä, yhdistyksiä, korkeakouluja, oppilaitoksia, seurakuntia, päiväkoteja ja hallintoa kannustetaan osallistumaan kampanjaan viestimällä siitä henkilöstölleen, jäsenilleen, asiakkailleen ja kumppaneilleen.

Viestinnän tueksi on tuotettu valmiita materiaaleja, jotka ovat ladattavissa kestavakehitys.fi sivuston materiaalipankista.

Näin osallistut:

  1. Tee kestävät elämäntavat –sitoumus ja jaa se omissa kanavissasi!

  2. Haasta sen jälkeen lähipiirisi – oli kyseessä organisaatiosi ylin johto, asiakkaasi tai appiukkosi

  3. Kannusta työpaikkaasi tai muuta yhteisöäsi järjestämään haasteita, joilla voitte kirittää ja innostaa toinen toisianne puolittamaan hiilijalanjälkenne.

  4. Laatikaa yhdessä tiimi- tai ryhmäkohtaisia tavoitteita ja tukekaa niitä henkilökohtaisilla sitoumuksilla.

  5. Viesti tavoitteen asettamisesta ja tehdyistä sitoumuksista. Hyödynnä kampanjamateriaalia tai omia valokuvia ja onnistumistarinoita

  6. Viesti pienistä ja isoista askeleista, jotka olette ottaneet yhdessä kohti kestävämpää arkea. Tämä voi näkyä esimerkiksi lisääntyneenä työmatkapyöräilynä ja etätyöpäivinä, kasvisten ja kotimaisen kalan suosimisena, kekseliäinä kodin energiaratkaisuina tai vaikkapa lisääntyneenä käytettyjen tavaroiden vertaiskauppana ja lainaamisena. Hyvään vauhtiin pääsee luopumalla yhdestä mertenvälisestä lentomatkasta. Kirjoittakaa kokemuksistanne blogeja, uutisia ja artikkeleita juuri siten kuin teillä on tapana, kun viestitään merkittävistä asioista.

Lisätietoa ja materiaalit:

Kansalaisen Sitoumus2050-palvelu

Kampanjamateriaalit

Aihetunniste: #enemmäntekoja #sitoumus2050