Hyppää sisältöön

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa tarkasteltiin Agenda2030:n toimeenpanoa

Julkaisuajankohta 17.9.2024 13.07
Suomen valtuuskunnan jäseniä HLPF:n avajaisistunnossa: Hannele Tikkanen, yksikönvetäjä, Suomen pysyvä YK-edustusto; Risto Artjoki, pääministerin valtiosihteeri, valtioneuvoston kanslia; Mika Poutala, kansanedustaja, tulevaisuusvaliokunnan jäsen; Jenny Haukka, lähetystöneuvos, ulkoministeriö; Pasi Hellman, alivaltiosihteeri (kehityspolitiikka), ulkoministeriö
Suomen valtuuskunnan jäseniä HLPF:n avajaisistunnossa: Hannele Tikkanen, yksikönvetäjä, Suomen pysyvä YK-edustusto; Risto Artjoki, pääministerin valtiosihteeri, valtioneuvoston kanslia; Mika Poutala, kansanedustaja, tulevaisuusvaliokunnan jäsen; Jenny Haukka, lähetystöneuvos, ulkoministeriö; Pasi Hellman, alivaltiosihteeri (kehityspolitiikka), ulkoministeriö

Pääministeri Petteri Orpon valtiosihteeri Risto Artjoen arvioita heinäkuussa järjestetystä High-level Political Forum -kokouksesta.

Vuosittain heinäkuussa New Yorkissa järjestettävässä YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa (High-level Political Forum, HLPF) nimensä mukaisesti arvioidaan kansainvälisen yhteisön ja maiden edistymistä vuonna 2015 sovitun YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030:n ja sen 17 kestävän kehityksen tavoitteen toimeenpanossa. Tänä vuonna tarkasteltiin erityisesti köyhyyden poistamiseen, ruokaturvan vahvistamiseen, ilmastotoimien vauhdittamiseen, rauhaan, demokratiaan ja hyvään hallintoon sekä maailmanlaajuiseen yhteistyöhön ja kumppanuuksiin liittyviä tavoitteita.

Kokouksen viestit ovat selkeitä. Meidän on työskenneltävä entistä päättäväisemmin kestävän kehityksen eteen, sillä maailmanlaajuisesti arvioiden olemme saavuttamassa vain 17 prosenttia Agenda2030:n tavoitteista. Lopuissa tavoitteista ollaan joko jumiuduttu tai otettu jopa takapakkia vuoteen 2015 verrattuna muun muassa koronapandemia, sotien ja konfliktien sekä talouden kriisien seurauksena.

Tunnelma YK:n päämajassa oli varsin erilainen kuin ollessani edellisen kerran samassa kokouksessa vuonna 2017. Tuolloin Agenda2030 ja kestävän kehityksen tavoitteet oli juuri hyväksytty, ja ilmassa oli tekemisen intoa ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Sama innostus ja toivo meidän on löydettävä uudelleen vaikeuksista huolimatta. Tarvitsemme edelleen valtioiden toimien tueksi laajaa yhteistyötä ja kaikkien osallistumista: yrityksiä, kuntia ja kaupunkeja, järjestöjä, tutkimuslaitoksia, aktiivisia ihmisiä. Mikään teko ei ole liian pieni eikä ketään saa jättää muutoksen kyydistä.

Maailmanlaajuisen yhteishengen rakentamiselle on suuri tilaus, sillä kansainvälisen politiikan jännitteet näkyivät myös HLPF:ssä. Neuvottelut kokouksen loppuasiakirjasta, yhteisestä ministerijulistuksesta, olivat erittäin vaikeat ja kokouksen päätösistunnossa saavutettiin äänestysten jälkeen kaikkien osapuolten näkökulmasta parhaimmillaankin paras mahdollinen huono lopputulos. Vaatii vakavaa pohdintaa, miten kansainvälinen yhteisö saataisiin taas kulkemaan yhdessä kohti kestävää kehitystä. 

HLPF on Suomelle tärkeä tilaisuus osoittaa vankkumaton sitoutumisemme kestävän kehityksen edistämiseen sekä jakaa parhaita käytäntöjä ja oppia muilta mailta. Osallistuimme tämän vuoden kokoukseen perinteiseen tapaan monitoimijavaltuuskunnalla. Ministeriöiden edustajien lisäksi mukana oli Kuntaliiton, Helsingin kaupungin, eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan, Nuorten Agenda2030 -ryhmän ja kansalaisyhteiskunnan edustajia. Valtuuskunnan jäsenet pitivät puheenvuoroja kokouksen temaattisissa osioissa ja kommentoivat muiden maiden kestävän kehityksen maaraportteja. Itse pidin Suomen puheenvuoron kokouksen korkean tason yleiskeskustelussa, kommentoin Brasilian ja Vanuatun maaraportteja sekä osallistuin useisiin sivutapahtumiin. Mahdollisuudet bilateraaleihin muiden maiden edustajien kanssa tulivat myös hyödynnettyä.

Suomi myös järjesti kouluruokaa ja kestävää kehitystä koskevan virallisen sivutapahtuman, YK:n nuoret, rauha ja turvallisuus –päätöslauselman ja Agenda2030:n linkityksiä pohtineen nuorten verkostoitumistapahtuman sekä tulevaisuusteemaisen iltatilaisuuden kokouksen aikana. Kaikki tilaisuudet saivat kiitosta ja positiivista palautetta osallistujilta.

Ensi vuonna raportoimme kolmannen kerran omasta kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanostamme YK:lle ja muille jäsenmaille. Valmistelemme Suomen raportin jälleen yhdessä keskeisten sidosryhmien kanssa. Mukana rinnakkaisarvioinnin tekemisessä on muun muassa yrityksiä, järjestöjä ja nuorten edustajia. Arvioimme avoimesti ja tietopohjaisesti, missä olemme onnistuneet ja missä meillä on parantamisen varaa. Yhteistyöhön pohjautuvalla, avoimella lähestymistavalla pyrimme rakentamaan yhteistyötä myös muiden maiden kanssa ja innostamaan kaikkia työhön kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Risto Artjoki, pääministeri Petteri Orpon valtiosihteeri

Valtioneuvoston kanslia