Hyppää sisältöön

Kestävän kehityksen toimikunnan strategian ensimmäiset seuranta-artikkelit julkaistu

Julkaisuajankohta 29.1.2024 15.04

Kestävän kehityksen toimikunnan strategian kolme ensimmäistä seuranta-artikkelia on julkaistu. Artikkelit käsittelevät muutosalueita Hyvinvointi, terveys ja yhteiskunnallinen osallisuus; Sivistys, osaaminen ja kestävät elämäntavat sekä Hyvinvointia edistävä ruokajärjestelmä. Seuranta-artikkelien tarkastelu on systeeminen ja käsittelee muutosalueita rajattujen aiheiden - liikkumisen, kasvisruokavalion ja sivistyksen - kautta. Lisäksi esitetään avainlukuja ja infografiikkaa muutosalueiden kokonaisuuden hahmottamiseksi.

Artikkeleissa käsitellään kestävän kehityksen nykytilaa muutosalueilla, lupaavia ja huolestuttavia trendejä sekä näkemyksiä siitä, millaisia toimia ja muutoksia yhteiskunnassa tulisi tehdä ja tapahtua niin politiikassa kuin kansalaisyhteiskunnassa. Aineisto on kerätty kirjallisuudesta, asiantuntijahaastatteluilla ja työpajakeskusteluilla.  Artikkelit on laatinut Kaskas, joka myös vastaa niiden sisällöstä.

Kestävän kehityksen toimikunnan strategia valmistui keväällä 2022. Strategia rakentuu kuudesta muutosalueesta ja tuesta Agenda2030:n toteutumiselle globaalisti. Se kirittää suomalaista yhteiskuntaa kestävyysmurroksessa ja toimimisessa vaikuttavasti Agenda2030:n toimeenpanossa. Strategiaa seurataan muutosalueiden ja globaalituen tilan ja etenemisen kautta.

Seuranta-artikkelit koskien muita kolmea muutosaluetta, Kestävä energiajärjestelmä, Hyvinvointia edistävä talous ja työ sekä kestävä kulutus ja Monimuotoisuutta ja hiilineutraaliutta vahvistava metsien, vesien ja maan käyttö, sekä tuki Agenda2030:n toteutukselle globaalisti valmistuvat kesällä 2024.

Hyvinvointi, terveys ja yhteiskunnallinen osallisuus
Sivistys, osaaminen ja kestävät elämäntavat
Hyvinvointia edistävä ruokajärjestelmä