Kestävän kehityksen toimikunnan kauden toisessa kokouksessa keskusteltiin talouden kestävyyttä vahvistavasta kasvusta
Kestävän kehityksen toimikunta kokoontui kautensa (2024–2027) toiseen kokoukseen keskiviikkona 11.9. Puheenjohtaja Petteri Orpon johtaman keskustelun aiheena oli tällä kertaa talouden kestävyyttä vahvistava kasvu, minkä lisäksi käsiteltiin toimikunnan ajankohtaisia asioita. Avauspuheenvuorossaan Orpo korosti talouden kestävää kasvua ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin vahvistamisen mahdollistajana.
Puheenjohtaja kertoi hallituksen tähtäävään taloudellisen kestävyyden vahvistamiseen ja velkaantumisen taittamiseen muun muassa tutkimus- ja innovaatiorahoitusta kasvattamalla, puhdasta siirtymää ja energiamurrosta vauhdittaviin investointeihin panostamalla sekä teollisten hankkeiden luvitusta sujuvoittamalla. Lisäksi Valtioneuvoston kanslian strategiaosaston päällikkö Harri Martikainen kertoi alustuksessaan Valtioneuvoston kansliassa valmisteltavan hanketta, jossa tuotetaan konkreettisia ratkaisuehdotuksia kestävän kasvun edistämiseksi ja yritysten toimintaedellytysten vahvistamiseksi. Sen loppuraportin on määrä valmistua ensi kevään puoliväliriiheen mennessä
Keskustelussa esillä kestävät investoinnit ja ympäristön kantokyvyn taloudelle asettamat rajoitteet
Kommenttipuheenvuoroissa tuotiin esiin, että vastuullisuus- ja kestävyyshaasteisiin vastaamisessa tarvitaan ennen kaikkea innovointia, osaamiseen panostamista ja liiketoimintamallien kehittämistä. Toisaalta esiin nousi valtioiden ohjaus ja esimerkkien tärkeys kestävyysmurroksen kannalta. Teknologiayrityksille tärkeitä kasvun edellytyksiä ovat muun muassa investoinnit puhdasta siirtymää edistäviin hankkeisiin.
Kestävyyspaneeli painotti kestävyyttä vahvistavan työllisyyden, yritystoiminnan ja taloudellisen toimeliaisuuden vahvistamista, mutta myös kestämättömien toimintamallien alasajoa oikeudenmukaisella tavalla. Nuoret puolestaan korostivat yrittäjyyttä tärkeänä kestävän tulevaisuuden rakentamisen keinona ja painottivat nuorten kannustamista yrittäjyyteen aiempaa vahvemmin.
Keskustelussa tuotiin esiin muun muassa puhtaan energian suuri merkitys puhtaille teollisille investoinneille ja toisaalta ympäristölle haitallisten tukien alasajo puhtaiden investointien vauhdittajana. Lisäksi keskeiseksi nähtiin Suomen investointiympäristön ja houkuttelevuuden vahvistaminen.
Esiin nousi myös sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden kytkeytyminen talouteen: puheenvuoroissa todettiin ihmisten mielenterveysongelmien ja muun hyvinvointivajeen tuottavan menetyksiä talouden toiminnalle. Ympäristön kestävyyden todettiin myös asettavat rajat talouden toiminnalle. Kestävän elämäntavan valtavirtaistuminen ja ylikulutuksen lopettaminen nähtiin tärkeäksi.
Kestävän kehityksen selonteon sekä kestävän kehityksen edistymistä Suomessa seuraavan maaraportin valmistelu etenee
Valtioneuvoston YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030:n toimeenpanoa koskevan selonteko kokoaa yhteen hallituksen kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseen tähtäävät toimet. Valtioneuvoston kanslian johdolla valmisteltu selonteko annetaan eduskunnalle lähiviikkoina.
Pääsihteeri Eeva Furman myös kertoi Suomen valmistelevan kolmatta maaraporttiaan kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanosta esiteltäväksi kokouksessa heinäkuussa 2025. Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo laatii yhdessä YK:n yrityskumppanuusohjelma UN Global Compactin kanssa riippumattoman rinnakkaisarvioinnin Suomen työstä kestävän kehityksen saralla.
Uusia Nuorten agenda2030 –ryhmän jäseniä mukaan toimikunnan työhön
Kokoukseen osallistui myös uusia, vasta valittuja Nuorten agenda2030 –ryhmän jäseniä, joita pääministeri tapasi kokouksen päätteeksi toivottaen uudet nuoret tervetulleiksi toimikuntaan. Nuorilla on tärkeä rooli toimikunnan työn kirittäjänä ja nuorten äänen esillä pitäjänä toimikunnan sisällä.
Tutustu kokouksen muistioon.