Hyppää sisältöön

Kestävän kehityksen tila- ja tulevaisuus 2019

Julkaisuajankohta 24.4.2019 15.08

Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030 on neljän vuoden ajan ohjannut maailmaa kohti kestävämpää tulevaisuutta. Ohjelman edistymisen seuranta on tärkeää. Vuosittaisessa Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus –tapahtumassa 29.5 keskustellaan toimeenpanon edistymisestä Suomessa.

Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus

Lue tästä tilaisuuden yhteenveto

Aika: Keskiviikkona 29.5.2019 klo 9–15

Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030 on neljän vuoden ajan ohjannut maailmaa kohti kestävämpää tulevaisuutta. Ohjelman edistymisen seuranta on tärkeää. Vuosittaisessa Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus –tapahtumassa keskustellaan toimeenpanon edistymisestä Suomessa.

 

Kolmatta kertaa järjestettävän tapahtuman aiheina ovat tänä vuonna erityisesti koulutus, työ, eriarvoisuus, ilmastonmuutos ja rauha. Punaisena lankana ohjelmassa kulkee nuorten osallisuus ja tulevaisuuden näkymät.

 

Tänä vuonna tilaisuus järjestetään yhteistyössä Fingon, Lasten ja nuorten säätiön, Sitran sekä useiden muiden järjestöjen kanssa.

Tapahtuma on kutsuvierastilaisuus, mutta kaikki ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta verkkolähetyksen kautta youtubekanavallamme.

Keskusteluun voi osallistua sosiaalisessa mediassa tunnisteilla  #Sitoumus2050 ja #tilajatulevaisuus

Ohjelma

8.30 Aamukahvit Paavon alalämpiössä

9.00 Tapahtuman avaus

Kestävän kehityksen toimikunnan avaussanat, pääsihteeri Annika Lindblom

Tilaisuuden keynote-puheenvuoro: professori Eeva Furman, Suomen ympäristökeskus: "Kestävän kehityksen tila maailmassa"

Tulevaisuusvaliokunnan avoin kokous

Tulevaisuusvaliokunta kuulee osallistujien ajatuksia tulevalle hallituskaudelle Eduskunnan roolista, globaalista vastuusta ja politiikkajohdonmukaisuudesta sekä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudesta ja EU:n painopisteistä.

Nuoret, koulutus ja muuttuva työelämä

Miten voimme tuottaa sellaista osaamista ja sivistystä, joka vastaa tulevaisuuden maailman ja hyvän työelämän tarpeisiin ja rakentaa kestävää yhteiskuntaa? Miten varmistamme sen, että kaikki nuoret pääsevät kiinni työn syrjään?

Nuorten esitys: “Lapsista”, Kallion lukion opiskelija Onerva Järvenpää

Aiheen alustus: professori Arto O. Salonen, Itä-Suomen yliopisto: "Ekososiaalinen sivistys ja transformatiivinen oppiminen"

Paneelikeskustelu tulevaisuuden osaamisesta ja sivistyksestä. Paneelissa mukana Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, Opetusalan Ammattijärjestön erityisasiantuntija Lauri Kurvonen, Nuorten Agenda2030 -ryhmän jäsen Jonna Könkkölä sekä Helsingin kaupungin toimialajohtaja Tommi Laitio. Paneelin juontaa FEE Suomen toiminnanjohtaja Sinikka Kunttu. 


Case-esimerkki: Media- ja markkinointialan yhteinen uusi Sitoumus 2050: nuorten lukutaidon vahvistaminen. Esittelijänä IAB Finlandin sisältömarkkinoinnin työryhmän puheenjohtaja ja Storybondin toimitusjohtaja Elli Mäkilä sekä Alma Median yhteiskuntavastuupäällikkö Kirsi Hantula.


Nuorten esitys: ote näytelmästä “Koita täs nyt sit olla”, Vantaan poikateatteri

Kolme dialogia nuorten työllistymiseen eri näkökulmista. Keskustelemassa Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi, STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja Saana Simonen, Lasten ja nuorten säätiön asiantuntija Sara Peltola, Tulevaisuuskoulun toiminnanjohtaja Otto Tähkäpää, Lappeenrannan – Lahden teknillisen yliopiston professori Lassi Linnanen ja Nuorten Agenda2030 -ryhmän puheenjohtaja Siiri Mäkelä.

11.30 Lounas Musiikkitalon Päälämpiössä

12.30 Iltapäivän osuus alkaa

Tunnustusten jako toimenpidesitoumuksille

Eriarvoisuuden vähentäminen

Minkälaisia käytännön haasteita Suomessa kohdataan esimerkiksi ilman kansalaisuutta, henkilöllisyystodistusta tai verkkopankkitunnuksia? Mitä muita haasteita palveluiden saavutettavuuteen liittyy, ja mitä Suomi tekee näiden kysymysten suhteen myös globaalisti?

Aiheen alustus: yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä: Yhdenvertaisuuden tila Suomessa

Paneelikeskustelu palvelujärjestelmien yhdenvertaisuudesta. Toimivia mahdollisuuksia pohtivat Suomen Pakolaisavun koulutus- ja vaikuttamistyön vastaava Iina Helldan, Helsingin yliopiston tutkija Antti Kivijärvi, Abilis-säätiön puheenjohtaja Sari Loijas ja Global Clinicin vapaaehtoinen kätilö Janita Tasa. Paneelia juontaa yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.

Rauha ja turvallisuus Suomessa ja maailmalla

Suomi on pyrkinyt rauhanvälityksen suurvallaksi. Mitä Suomi ja suomalaiset toimijat tekevät rauhan ja turvallisuuden eteen? Osion juontaa Suomen YK-nuorten puheenjohtaja Heidi Saarinen.

Aiheen alustus: CMI:n Naiset ja rauhanvälitys -ohjelman johtaja Johanna Poutanen: Rauha ja turvallisuus Suomessa ja maailmalla

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi vuoden 2015 lopussa historian ensimmäisen nuorten roolia rauhantyössä koskevan päätöslauselmansa Nuoret, Rauha ja Turvallisuus (2250). Suomen Pakolaisnuorten tuki -yhdistyksen kansalaistoiminnan koordinaattori Suvi Autiosaari ja Suomen YK-nuorisodelegaatti Jenni Sundqvist keskustelevat aiheesta.

Ilmastotekoja

Ilmastoratkaisujen Leijonan luolassa pitchataan potentiaalisia ratkaisuja ilmastopäästöjen taklaamiseksi neljälle nuorelle leijonalle, jotka tulevat Planin lastenhallituksesta ja Nuorten Agenda2030 –ryhmästä.

Ilmastoratkaisuja esitellään hallinnon, kuntien, tieteen ja globaalin vastuun sektoreilta. Ehdotuksia nuorille vaikuttajille pitchaavat Eva Heiskanen Kuluttajatutkimuskeskuksesta, Tiina Vikman Turun kaupungilta, Leena-Kaisa Piekkari ympäristöministeriöstä sekä Otto Miettinen Siemenpuu-säätiöstä.

15.00 Tapahtuma päättyy

Tapahtuman juontavat Roosa Laakso ja Sara Nyman Nuorten Agenda2030 -ryhmästä.

Muutokset ohjelmassa mahdollisia.

Tilaisuuden järjestää valtioneuvoston kanslian kestävän kehityksen pääsihteeristö yhteistyössä Fingon, Lasten ja nuorten säätiön, Sitran sekä useiden muiden järjestöjen kanssa.


Lisätietoja:


Apulaispääsihteeri Marja Innanen, kestävän kehityksen toimikunta, valtioneuvoston kanslia

040 777 5582, [email protected]


Kestävän kehityksen asiantuntija Jussi Kanner, Fingo

040 754 4883, [email protected]