Hyppää sisältöön

Mitä seuranta paljastaa kestävyysmurroksen tilasta?
Eteneminen kohti kestävää kehitystä

Julkaisuajankohta 19.4.2024 14.23
Kuvassa ihmiset seisovat käset ylhäällä. Tarkennus keskellä olevaan käteen.
Kuva: Adobe Stock

Kestävän kehityksen toimikunnan strategian seitsemän seuranta-artikkelia ja niiden tiivistelmät on julkaistu. Artikkelit käsittelevät muutosalueiden tilaa ja muutospotentiaalia kohti kestävää kehitystä.

Strategian muutosalueita ovat 

  • Hyvinvointia edistävä talous ja työ sekä kestävä kulutus, 
  • Monimuotoisuutta ja hiilineutraaliutta vahvistava metsien, vesien ja maan käyttö, 
  • Kestävä energiajärjestelmä, 
  • Hyvinvointi, terveys ja yhteiskunnallinen osallisuus; 
  • Sivistys, osaaminen ja kestävät elämäntavat sekä 
  • Hyvinvointia edistävä ruokajärjestelmä. 

Lisäksi seuranta tehtiin strategian osasta, joka edistää Suomen tukea Agenda2030:n toteutumiselle globaalisti.

Seuranta-artikkelien tarkastelu on systeeminen ja käsittelee muutosalueita rajattujen aiheiden - liikkumisen, kasvisruokavalion ja sivistyksen - kautta. Lisäksi esitetään avainlukuja ja infografiikkaa muutosalueiden kokonaisuuden hahmottamiseksi.

Artikkeleissa käsitellään kestävän kehityksen nykytilaa muutosalueilla, lupaavia ja huolestuttavia trendejä sekä näkemyksiä siitä, millaisia toimia ja muutoksia yhteiskunnassa tulisi tehdä ja tapahtua niin politiikassa kuin kansalaisyhteiskunnassa. Aineisto on kerätty kirjallisuudesta, asiantuntijahaastatteluilla ja työpajakeskusteluilla.  Artikkelit on laatinut Kaskas, joka myös vastaa niiden sisällöstä.

Kestävän kehityksen toimikunnan strategia valmistui keväällä 2022. Se kirittää suomalaista yhteiskuntaa kestävyysmurroksessa ja toimimisessa vaikuttavasti Agenda2030:n toimeenpanossa. Seuranta vastaa strategian kirjausta strategian seurannasta.