Arbetsgrupp utredde främjande av energisammanslutningar på elmarknaden

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 28.4.2023 9.02 | Publicerad på svenska 28.4.2023 kl. 15.40
Pressmeddelande
Aurinkopaneelit kiinteistön katolla

Elanvändarnas roll i elsystemet accentueras i och med den gröna omställningen. Olika slags energisammanslutningar har planerats att underlätta för slutförbrukarna av elen att investera i förnybar energi och att främja ibruktagandet av nya verksamhetssätt, såsom deltagande i laststyrning.

Hösten 2022 tillsatte arbets- och näringsministeriet en arbetsgrupp för att utreda eventuella behov av fortsatt utveckling av lagstiftningen när det gäller definitionen av energisammanslutning och utnyttjandet av direktledningar. Arbetsgruppen för energisammanslutningar publicerade sin rapport den 27 mars 2023.

Arbetsgruppen har bedömt fördelarna med decentraliserade energisammanslutningar inom ramen för den gällande lagstiftningen och föreslagit konkreta åtgärder för att decentraliserade energisammanslutningar bättre än tidigare ska kunna utgöra en möjlighet för konsumenterna att delta aktivt på elmarknaden. En energisammanslutning kan möjliggöra investeringar i egen produktion av el från förnybara energikällor och till exempel bättre energieffektivitet. 

I arbetet bedömdes dessutom hur användbara direktledningar är för medborgarnas energisammanslutningar genom en komplettering av det nuvarande regelverket. Konceptet med direktledningar kan inte direkt användas i större utsträckning innan tillräckliga konsekvensbedömningar har gjorts. En direktledning ger större nytta för decentraliserade energisammanslutningar och aktiva kunder i och med att möjligheterna att dela energin blir mångsidigare.

Arbetsgruppen för energisammanslutningar gav ett antal rekommendationer att arbeta vidare med. Den rekommenderar att modellerna för energisammanslutningar förtydligas, att det ordnas rådgivning för allmänheten, att nätregleringen förtydligas i fråga om direktledningar, att tillämpningen av skattelagstiftningen utreds särskilt när det gäller elskatt och mervärdesskatt, att villkoren för eventuella särskilda tariffer utreds, att tillämpningen av elsäkerhetslagstiftningen och mätningen utvärderas och att effekterna av energisammanslutningar bedöms i beräkningen av byggnaders energiprestanda. 

Ordförande för arbetsgruppen var Elina Hautakangas, specialsakkunnig vid arbets- och näringsministeriet. I gruppen ingick representanter för försäljare, distributörer och konsumenter av el samt myndigheter och forskningsinstitut.

Förordningsändringar baserade på förslag från arbets- och näringsministeriets arbetsgrupp för smarta elnät (2018) och EU:s elmarknadsdirektiv trädde i kraft 2021 och gjorde det därmed möjligt att bilda en energisammanslutning inom en fastighet (till exempel ett husbolag) eller en energisammanslutning över fastighetsgränser. I och med en lindring av nätregleringen blev det möjligt att ansluta småskalig elproduktion genom en direktledning över en fastighetsgräns till ett eldriftsställe eller till en fastighets/fastighetsgrupps elnät för direkt elleverans.

Energisammanslutningar kan till exempel bildas inom en fastighet eller över fastighetsgränser eller vara en decentraliserad, så kallad virtuell energisammanslutning.

Ytterligare information:
Elina Hautakangas, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 116 (arbetsgruppens ordförande)
Petteri Kuuva, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 064 819
Tatu Pahkala, överinspektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 064 217