Arbetsgrupp tillsatt för att främja vindkraftsprojekt i östra Finland

arbets- och näringsministerietförsvarsministeriet
Utgivningsdatum 1.2.2024 11.28 | Publicerad på svenska 3.5.2024 kl. 10.20
Pressmeddelande
Vindkraftspark i skogen

Arbets- och näringsministeriet och försvarsministeriet har tillsatt en arbetsgrupp för att utreda metoder för samordning av territorialövervakningen och vindkraftsutbyggnaden. Målet är att förbättra förutsättningarna för att vindkraftsprojekten ska framskrida i östra Finland. Arbetsgruppens mandattid är den 1 februari–30 juni 2024.

Vindkraftens andel av Finlands elproduktion har under de senaste åren ökat snabbt. Utbyggnaden av vindkraft har tills vidare koncentrerats till landets västra delar. En påverkansfaktor som påverkar den regionala placeringen av investeringar är försvarsmaktens behov och de begränsningar som systemen för territorialövervakning medför.

Arbetsgruppen bereder en långsiktig vision om potentiella platser för vindkraftsetablering i östra Finland. Den skapar en lägesbild av projektens utveckling i området och beskriver de faktorer som hindrar utbyggnaden med beaktande av alla orsakssamband som inverkar på hela utbyggnaden. 

I arbetet beaktas också tidigare utredningar om ämnet och internationella erfarenheter i tillämpliga delar. Dessutom hörs vindkraftsaktörers och andra aktörers synpunkter på hinder för utbyggnaden och förslag till lösningar i östra Finland.

”Det är klart för alla att försvarsmaktens behov ska beaktas vid utbyggnaden av vindkraft. En viktig uppgift för arbetsgruppen är att utreda möjliga sätt att få tillgång till områden för användning av ren vindenergi. Att sörja för försörjningsberedskapen och industrins investeringsförmåga i östra Finland ligger i allas vårt intresse”, konstaterar miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

Arbetsgruppen koncentrerar sig särskilt på följande teman:

  • tekniska lösningar för systemet för territorialövervakning, tillgången till och finansieringen av dem
  • möjliga alternativ till modell för kompensationsområde och följdverkningar
  • långsiktig vision om vindkraften i östra Finland
  • antecknar kommentarerna om andra hinder som utreds som en del av programmet för östra Finland

Det är för sin del viktigt att möjliggöra utbyggnaden av vindkraft i östra Finland med tanke på decentraliseringen av energisystemet i Finland och bevarandet av regionernas livskraft.

Regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering har som mål att förbättra vindkraftsutbyggnaden i östra Finland. Detta ska enligt programmet främjas i enlighet med rekommendationerna i utredningsman Arto Rätys rapport (15.3.2023) utan att territorialövervakningen äventyras och med hänsyn till medborgarnas rättsskydd. 

”Östra Finlands livskraft är idag en säkerhetspolitisk fråga. Alla stenar måste vändas för att regionen ska få mer investeringar, arbete och välfärd. Det är viktigt att hindren för vindkraftsprojekt utreds och att man söker lösningar som beaktar olika behov”, säger försvarsminister Antti Häkkänen.

I styrgruppen ingår företrädare för arbets- och näringsministeriet, försvarsministeriet och Huvudstaben

Den arbetsgrupp som nu tillsatts består av en styrgrupp och en operativ arbetsgrupp, vilken bereder en lägesbild och åtgärdsförslag som presenteras för styrgruppen. Åtgärdsförslagen utvecklas utifrån styrgruppens respons.

Styrgruppen består av kanslicheferna Timo Jaatinen, arbets- och näringsministeriet och Esa Pulkkinen från försvarsministeriet samt generallöjtnant Vesa Virtanen från Huvudstaben.

Ordförande för den operativa arbetsgruppen är överdirektör Riku Huttunen från arbets- och näringsministeriet och vice ordförande konsultativ tjänsteman Anu Sallinen från försvarsministeriet.

Arbetsgruppens övriga medlemmar kommer från försvarsministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, miljöministeriet, inrikesministeriet, finansministeriet och Flygstaben.

Mer information:
Timo Jaatinen, kanslichef, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7082 (ordförande för styrgruppen) 
konsultativ tjänsteman Anu Sallinen, försvarsministeriet, tfn 0295 140 335
Riku Huttunen, överdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 431 6518 (ordförande för den operativa arbetsgruppen)