Fjorton RRF-projekt för ren energi beviljades sammanlagt nästan 109 miljoner euro i investeringsstöd

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 15.2.2023 9.31 | Publicerad på svenska 21.3.2023 kl. 12.40
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet har beviljat investeringsstöd till ett belopp av sammanlagt 108 730 715 euro för 14 projekt för ren energi i enlighet med Finlands plan för återhämtning och resiliens. Stöd beviljades denna gång 7 energiinfrastrukturprojekt och 7 projekt för ny energiteknik.

”Det totala värdet av investeringarna i de 14 projekt som nu har beviljats stöd kommer att uppgå till nästan en halv miljard euro. Hittills har ministeriet beviljat dylikt stöd till 36 projekt som producerar mångsidiga lösningar för ren energi och sätter fart på regionekonomin i olika delar av Finland”, konstaterar näringsminister Mika Lintilä.

Energiinfrastrukturprojekten och projekten för ny energiteknik finansieras med medel från EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF). Arbets- och näringsministeriet har nu beviljat 36 projekt sammanlagt 328 miljoner euro i tre omgångar (oktober 2022, december 2022 och februari 2023). Dessutom har Business Finland beviljat sammanlagt 61,3 miljoner euro för två IPCEI-projekt som gäller ren vätgas. 

Vid bedömningen av ansökningarna fästes särskild vikt vid projektens genomförbarhet, eftersom investeringarna ska vara slutförda senast den 30 juni 2026.

Av bevillningsfullmakten återstår fortfarande cirka 93 miljoner euro som är avsedda för stöd för elektrifiering av industrin och investeringar i energiinfrastruktur. Medel från den återstående bevillningsfullmakten kommer att utlysas under våren 2023. Det informeras mer om utlysningen senare.

Energi-infrastrukturprojekt beviljades sammanlagt 40 615 518 euro i investeringsstöd

Gasgrid Finland Oy beviljades 9 541 250 euro för att bygga ett transportsystem för vätgas. Projektet gör det möjligt att transportera vätgas från Kemira Oyj:s fabrik i Villmanstrand till Ovako Imatra Oy Ab:s fabrik. 

Imatran Lämpö Oy beviljades 3 027 875 euro för investering i en värmepumpsanläggning och överföringsledningar. Anläggningen tar till vara spillvärme från spillvatten från Stora Enso Oyj:s fabriker i Imatra och utnyttjar spillvärmen i fjärrvärmenätet i Imatra.

Fortum Power and Heat Oy beviljades 9 557 220 euro  för ett projekt där spillvärme tas till vara från  en datacenter som ska byggas i Hästkärr i Esbo för att ersätta användning av fossilgas och träbaserade bränslen i fjärrvärmeområdet i Esbo.

Fortum Power and Heat Oy beviljades 9 804 173 euro för ett projekt där spillvärme tas till vara från en datacenter  som ska byggas i Kolabacken i Kyrkslätt för att ersätta användning av fossilgas och träbaserade bränslen i fjärrvärmeområdet i Esbo och Kyrkslätt.

Oy Alholmens Kraft Ab beviljades 2 102 250 euro för investering i en värmepumpsanläggning i Jakobstad. Anläggningen ska utnyttja spillvärme från spillvatten från UPM Oyj:s cellulosafabrik i Jakobstad för att producera fjärrvärme.

Savon Voima Oyj beviljades 4 002 750 euro för investering i ett värmelager och en värmepumpsanläggning i anslutning till kraftvärmeverket i Joensuu. Det gör det möjligt att utnyttja spillvärme från kraftverket vintertid och älvvattnets värme sommartid.

Helen Ab beviljades 2 580 000 euro för en luft-vattenvärmepumpsanläggning i Helsingfors. I projektet ska en luft-vattenvärmepumpsanläggning som producerar fjärrvärme och fjärrkyla byggas på Sundholmens kraftverksområde.

Projekt för ny energiteknik beviljades sammanlagt 68 115 195 euro i investeringsstöd

Suomen Hyötytuuli Oy beviljades 30 000 000 euro för investering i havsbaserad vindkraft vid Tahkoluoto i Björneborg. I investeringsprojektet byggs två vindkraftverk till havs. De ska byggas på djupare vatten än de havsbaserade vindkraftverk som tidigare har byggts på finskt territorialvatten.

Elisa Abp beviljades 3 900 000 euro för byggande av ett decentraliserat virtuellt kraftverk och för utveckling av ett styrsystem för det virtuella kraftverket. Det virtuella kraftverket ska bestå av reservkraftssystemen för cirka 2 100–2 200 basstationer för mobilnätet på flera olika orter.

Nokia Solutions and Networks Asset Management Oy beviljades 12 034 000 euro för en energicentral som ska täcka el-, värme- och kylproduktionsbehoven för de nya lokaler som bolaget ska bygga i Uleåborg. 

Helen Ab beviljades 1 582 356 euro för investering i ett solkraftverk i Lojo. Med hjälp av det ellager som ska byggas i anslutning till kraftverket kan företaget delta i reservmarknaden för el. 

Utajärven Solarpark Oy beviljades 13 271 189 euro för investering i ett solkraftverk i Utajärvi. Kraftverket byggs i gamla torvproduktionsområden som tagits ur bruk. I investeringen ingår också ett ellager, vars syfte är att balansera variationen i solkraftverkets produktion.

Lempäälän Lämpö Oy beviljades 1 576 100 euro för att reformera värmeproduktionen i Lempäälä. Syftet med projektet är att öka produktionen av förnybar energi och minska användningen av fossilgas i kommunens fjärrvärmenätsområde.

Raahen Monivoima Oy beviljades 5 751 550 euro för en lösning som kombinerar produktion och lagring av förnybar vätgas och el i Karleby och Brahestad.

Övriga stöd

Utöver RRF-stödet för energiinvesteringar har stöd också kunnat sökas för stora demonstrationsprojekt inom ny energiteknik. I den ansökningsomgång som avslutades i slutet av augusti ingår även olika vätgasprojekt. 

Av den bevillningsfullmakt som ursprungligen reserverades för 2022 för stora demonstrationsprojekt inom ny energiteknik återstår cirka 100 miljoner euro. Avsikten är att stödbeslut om de medlen ska fattas i början av hösten.  

För 2023 har det reserverats sammanlagt cirka 200 miljoner euro för stora demonstrationsprojekt. Årets utlysning informeras det mer om när den blir aktuell senare i vår. 
  
Ytterligare information:
Hannes Torppa, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 047 405
Pekka Grönlund, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 064 815

Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU