IEA bedömer åter Finlands energipolitik positivt – trots det finns det många utmaningar

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 5.5.2023 11.50
Pressmeddelande
Ritande grön energi symboler

Internationella energiorganisationen IEA publicerade den 5 maj 2023 resultaten av landsundersökningen av Finlands energipolitik. Enligt IEA-rapporten utgör Finlands styrkorna inom kärnkraft och förnybar energi en solid grund för att nå sina ambitiösa klimatmål. Den landsundersökning som genomförs vart femte år utvärderar mållandets energipolitik och ger rekommendationer om nya politiska åtgärder.

IEA gör en positiv bedömning av Finlands energipolitik och betraktar som de senaste årens resultat i synnerhet utbyggnaden av vindkraft, utvecklingen av värmelagringen, ibruktagandet av ny kärnkraft och framskridandet när det gäller slutförvaringen av kärnavfallet samt stärkandet av klimatneutralitetsmålet för 2035 genom lagstiftning.

”Det gläder mig att kunna läsa en så pass positiv bedömning av den genomförda energipolitiken. Trots den svåra vintern kan vi vara nöjda med IEA:s erkännande till Finland för hanteringen av energikrisen”, säger näringsminister Mika Lintilä

”Finland har utmärkta möjligheter att i framtiden vara det ledande landet för ren energi. Redan nu produceras nästan 90 procent av elen från fossilfria källor. Främjandet av användningen av kärnenergi på lång sikt och den snabbt växande vindkraften är exempel på starka sidor som också hjälper till att locka nya industriella investeringar till Finland”, fortsätter minister Lintilä.

Landrapporten innehåller rekommendationer för att möta de utmaningar som energipolitiken står inför i framtiden

IEA anser att de osäkerhetsfaktorer som hänför sig till utsläpp och kolsänkor inom LULUCF-sektorn är en utmaning i förhållande till Finlands mål 2035. Andra utmaningar är ett stort behov av ny energilagstiftning på kort tid, långa tillståndsprocesser för byggande av förnybar energi och infrastruktur som stöder den samt trafikens och den tunga industrins beroende av fossila bränslen. Enligt rekommendationerna ska Finlands regering:

  • Utveckla en beredskapsplan för att uppnå målet om nettonollutsläpp för 2035 i det fall att LULUCF-sektorn inte kan producera de kolsänkor som behövs.
  • Se till att de tillfälliga åtgärder som vidtas på grund av energiprischockerna inte försvagar signaler som gäller långsiktiga beslut om och investeringar i ren energi.
  • Stödja ökad lagring av energi i syfte att påskynda integrationen av förnybar energi samt att effektivisera elnätets och värmenätens hållbarhet och flexibilitet.
  • Påskynda ibruktagandet av elbilar genom en tydlig plan för att utvidga och stödja deras laddningsinfrastruktur samt påskynda fordonsbeståndets omloppshastighet genom att gynna elfordon. Samtidigt bör man uppmuntra en minskning av ägandet av privata fordon genom att förbättra infrastrukturen för kollektivtrafik, cykling och gång.
  • Utarbeta en färdplan för havsbaserad vindkraft som skapar ett tydligt regelverk och ställer upp ambitiösa mål och tidtabeller för ibruktagandet. Incitament bör övervägas vid behov.
  • Bedöma behovet av ytterligare åtgärder för att ytterligare minska oljeförbrukningen för att uppnå målet att minska utsläppen från trafiken med 50 procent fram till 2030 jämfört med 2005.

IEA:s utvärdering av länder är en inbördes utvärdering där Finland denna gång utvärderas av en grupp bestående av tolv experter från IEA:s sekretariat, OECD:s kärnenergiorganisation NEA, Europeiska kommissionen, Australien, Holland, Irland, Kanada, Danmark, Turkiet och Estland. Finlands energipolitik har utvärderats även 2018, 2013, 2008 och 2003. I dem har Finland fått erkännande bland annat för sina energipolitiska val och för mångfalden i den energipalett som används.

Mer information:
Juho Korteniemi, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 567 0715 
Riku Huttunen, överdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 431 6518