Maatalouden investointitukivarojen riittävyyteen etsitään ratkaisu – tukea kannattaa hakea uudelleen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 6.7.2023 14.10
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö pitää tärkeänä, että maatalouden investointitukivarojen riittävyyteen etsitään ratkaisu. Ministeriö osoitti 15.6.2023 tehdyllä päätöksellä varoja maatalouden energiainvestointeihin, ympäristön tilaa ja kestävää tuotantoa sekä eläinten hyvinvointia ja bioturvaa edistäviin investointeihin yhteensä 25 miljoonaa euroa. Avustusta oli kuitenkin jo ensimmäisellä tukijaksolla haettu tätä enemmän, joten osassa ELY-keskuksia joudutaan tekemään kielteisiä tukipäätöksiä varojen puutteen vuoksi. 

Mikäli hanketta ei ole aloitettu, hakija voi jättää uuden tukihakemuksen esimerkiksi nyt käynnissä olevalle, 15.8. päättyvälle tukijaksolle. Maa- ja metsätalousministeriö pitää kyseisiä investointeja hyvin tärkeinä ja pyrkii löytämään ratkaisuja, jotta vuoden kahdella viimeisellä tukijaksolla olisi edelleen mahdollista myöntää avustusta näille hankkeille. Kielteisen päätöksen saavilla hakijoilla on mahdollisuus hakea tukea uudelleen edellytysten täyttyessä. Myös uusien hankkeiden suunnittelua kannattaa jatkaa. 

- Edellisen hallituksen varautuminen avustusten suosioon ei ollut riittävä, toteaa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Investointi- ja aloitustukien haku alkoi huhtikuussa. Kevään mittaan viljelijät ovat hakeneet investointitukia varsinkin energiaan liittyviin investointeihin sekä navetoiden peruskorjaukseen ja laajentamiseen. Energiainvestointien määrä on kasvanut jo useamman vuoden. Viljelijät investoivat esimerkiksi aurinkopaneeleihin. 

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
valtiosihteeri Päivi Nerg, paivi.nerg(at)gov.fi
neuvotteleva virkamies Sanna Koivumäki, p. 0295 162 437, sanna.koivumaki(at)gov.fi