Hyppää sisältöön

Keskiviikkona on YK:n kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä – Valtioneuvoston linna saa oranssin värin

UlkoministeriöValtioneuvoston viestintäosasto
24.11.2020 16.31
Tiedote 733/2020

YK:n päätöksellä 25. marraskuuta on kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Päivä aloittaa vuosittaisen 16 Days of Activism -nimisen kansainvälisen kampanjan, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota tähän merkittävään ihmisoikeusloukkaukseen. Päivän aikana valaistaan eri puolilla maailmaa tunnettuja rakennuksia kampanjan tunnusvärillä oransseiksi. Tänä vuonna valaistaan ensimmäistä kertaa myös Valtioneuvoston linna.

Naisiin kohdistuva väkivalta on myös Suomessa suuri ongelma. Pääministeri Sanna Marinin hallitus on ohjelmassaan sitoutunut naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen. Lokakuussa julkaistiin hallitusohjelmassa sovittu naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelma.

EU:n perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan joka kolmas nainen on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa 15. ikävuotensa jälkeen. Euroopassa tämä tarkoittaa 62 miljoonaa naista.

Suomi edistää naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta tehdyn Euroopan neuvoston yleissopimuksen (Istanbulin sopimus) laajaa hyväksyntää. Suomi kannattaa ja tukee EU:n liittymistä sopimukseen. 

Valtioneuvoston linnan valaisu oranssiksi alkaa tiistaina 24.11. klo 18 ja päättyy torstaiaamuna 26.11. klo 9. 


Lisätietoja: valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, valtioneuvoston kanslia, p. 040 536 4821 ja tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka, ulkoministeriö, p. 050 453 0216