Eurooppaministeri Tuppurainen Varsovaan

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 21.1.2022 14.39
Tiedote 28/2022
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen ja Puolan eurooppaministeri Konrad Szymański

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen vierailee maanantaina 24. tammikuuta Varsovassa ja tapaa kollegansa, Puolan eurooppaministeri Konrad Szymańskin sekä maan kansallisen turvallisuusviraston johtajan, valtiosihteeri Paweł Solochin. Tapaamisissa käydään laaja keskustelu ajankohtaisesta EU-agendasta sekä Euroopan turvallisuuskysymyksistä.

Ministerit Tuppurainen ja Szymański keskustelevat EU:n tavoitteesta vähentää päästöjä 55% vuoteen 2030 mennessä, sisämarkkinoiden kehittämisestä, avoimen ja sääntöpohjaisen kauppapolitiikan edistämisestä, oikeusvaltioperiaatteesta sekä unionin kriisivarautumisen kehittämisestä. Ministerit Tuppurainen ja Szymański ovat kollegoja EU:n yleisten asioiden neuvostossa, joka muun muassa valmistelee Eurooppa-neuvoston kokoukset ja käsittelee säännöllisesti oikeusvaltiokysymyksiä.

Ministeri Tuppuraisen ja Puolan kansallisen turvallisuusviraston johtajan, valtiosihteeri Paweł Solochin (Head of the National Security Bureau) keskustelujen aiheena on Euroopan turvallisuustilanne. Agendalla ovat muun muassa Ukrainan ja Valko-Venäjän tilanteet sekä EU:n ja Naton yhteistyön kehittäminen. Keskusteluissa käydään läpi myös Itämeren turvallisuustilannetta sekä niin sanotun EU:n strategisen kompassin kehittämistä. Strategisella kompassilla tarkoitetaan EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyön suunnan määrittämistä ja tavoitteiden kirkastamista seuraavan 5-10 vuoden aikana.

”Puola on Suomelle tärkeä kumppani. Rakentava vuoropuhelu maidemme välillä on ajankohtaista ja tärkeää. Jaamme yhteisen intressin Euroopan unionin sisämarkkinoiden kehittämisessä, ja Puolan painoarvo Itämeren alueen turvallisuuden takaamisessa on huomattava. Keskustelemme vierailulla myös oikeusvaltiokysymyksistä”, ministeri Tuppurainen sanoo.

Lisätietoja: EU-asioiden alivaltiosihteeri Satu Keskinen p. 0295 160 302 ja erityisavustaja Saara Pokki (EU-asiat) p. 0295 160 620, valtioneuvoston kanslia