Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus & toimikunnan 25-vuotisjuhlavastaanotto

Aika: keskiviikko 30. toukokuuta klo 9–15.30
Paikka: Finlandia-talo, Kongressi-siipi, B-sali (sisäänkäynti M1)

Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeristö järjestää keskiviikkona 30. toukokuuta Finlandia-talossa klo 9.00–15.30 Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus -sidosryhmätilaisuuden sekä kestävän kehityksen toimikunnan 25-vuotisjuhlavastaanoton.

Vuosittaisessa tilaisuudessa kohtaavat päätöksentekijät, hallinnon, järjestöjen, elinkeinoelämän ja tiedemaailman toimijat. Päivän aikana ääneen pääsevät myös kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksen antaneet toimijat.

Viime vuonna tapahtumassa keskusteltiin köyhyydestä, taloudesta ja työstä. Nyt toukokuussa luomme pohjaa Suomen seuraavalle 100 vuodelle. Kärkiteemoina ovat muun muassa vesi, energia, kaupungit, kulutus, tuotanto ja ekosysteemit.

Tilaisuus on kutsuvierastilaisuus, mutta kaikki ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta verkkolähetyksen kautta ja osallistumaan keskusteluun sosiaalisessa mediassa tunnisteella #Sitoumus2050 ja #tilajatulevaisuus.

Verkkolähetys

Ohjelma

Päivän avaa pääministeri Juha Sipilä. Aamupäivän keynote puhujana on UN Womenin maaohjelman johtaja Fadumo Dayib ja iltapäivässä professori Eeva Furman (esitys). Lisäksi UNDP:n pääjohtaja Achim Steiner välittää YK:n viestin. 

Aamupäivä klo 9.00–11.15

Kestävät kaupungit ja yhteisöt (esitys)
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin johdolla kaupunkipaneelissa keskustelemassa Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki, SOLVED Oy:n perustaja Janne Hietaniemi ja SYKE:n kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja Jyri Seppälä.

Hyvinvointitalous
Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan avoimessa kokouksessa keskustellaan yleisön kanssa kestävän kehityksen vaikutuksesta työhön. Kuultavana Nuorten Agenda 2030 -ryhmä.

Lounas Finlandia-talossa klo 11.15–12.00

Iltapäivä klo 12.00–15.00

Metsät, monimuotoisuus ja energia, mikä Suomen suunnaksi? (esitys)
Keskustelupareina metsäekonomian professori Olli Tahvonen ja Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Tomi Salo, ympäristöministeriön ympäristöneuvos Marina von Weissenberg ja WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sekä Neste Oyj:n vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Simo Honkanen ja GreenStream Network Oy:n investointijohtaja Aleksi Lumijärvi. Keskustelua fasilitoi valtioneuvoston kanslian erityisasiantuntija Sami Pirkkala.

Vastuullista vedenkäyttöä (esitys)
Aalto-yliopiston tutkijoiden Suvi Sojamon ja Mika Jalavan johdolla tutustumme maailman vesitilanteeseen ja ääneen pääsevät myös vesivastuusitoumuksen tehneistä yrityksistä mm. Fazer-konsernin ympäristöjohtamisen päällikkö Saara-Kaisa Törmälä ja Finlayson Oy:n vastuullisuuspäällikkö Elli Ojala.

Millaisilla valinnoilla sinä rakennat kestävää arkea? (esitys)
Sitran kestävä arki -projektin johtava asiantuntija Anu Mänty esittelee ratkaisuja fiksumpaan arkeen yhdessä tulevaisuuden yritysten, kuten ShareIt Blox Car, RePack ja Green Coal Miningin kanssa.

Kestävän kehityksen toimikunnan 25­-vuotisjuhlavastaanotto klo 15.00–15.30

Tilaisuuden lopuksi juhlistamme 25-vuotiasta kestävän kehityksen toimikuntaa. Parhaille toimenpidesitoumuksille jaetaan tunnustusta asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen johdolla.
 

Lisätietoja: Johtava asiantuntija Marja Innanen, p. 040 777 5582, [email protected], valtioneuvoston kanslia ja tapahtumatuottaja Sanni Inovaara, p. 050 918 4986, [email protected]

Tilaisuuden kuvia