Kohti kestäviä ruokajärjestelmiä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 1.4.2022 7.58
Uutinen
Ruisleipä

Maa- ja metsätalousministeriö ja ulkoministeriö järjestivät 31. maaliskuuta webinaarin, jonka aiheena oli maailman myllerrykset kestävä ruokajärjestelmä. Webinaarissa kuultiin YK:n ruokajärjestelmähuippukokouksen FSS:n jatkotyöstä ja keskusteltiin siitä, miten Suomen ruokajärjestelmiä uudistetaan niin, että kestävyys, turvallisuus ja oikeudenmukaisuus vahvistuvat.

Järjestelmätason tarkastelulla haetaan politiikkatoimia, joiden kautta ruuan tuotanto, kauppa ja kulutus tukevat kokonaisvaltaisesti kestävyystavoitteita. Kansallisen tarkastelun rinnalla on välttämätöntä nähdä myös ympäröivän maailman tilanne ja tarpeet.

– Sota Euroopassa on tuonut ruokaturvan uudella tavalla globaalin keskustelun ytimeen ja samalla paljastanut ruokajärjestelmien herkkyydet. Huoli globaalin nälän lisääntymisestä korostaa entisestään pitkäjänteistä työtä ruokajärjestelmien kestävyyden hyväksi. Meillä Suomessa ruokaturva on hyvällä pohjalla, mutta työtä kestävyyden vahvistamiseksi tulee jatkaa määrätietoisesti, totesi kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio tilaisuuden avauspuheessaan.

Tähtäimessä järjestelmämuutos

Ajankohtaisen kriisinhallinnan ohella on tärkeää viedä eteenpäin pidemmän tähtäimen järjestelmäreformia, jolla ruuantuotanto, jalostaminen, kauppa ja kulutus saadaan kestävälle pohjalle. Tätä varten YK:n pääsihteeri António Guterres käynnisti prosessin, joka huipentui syksyllä 2021 YK:n ruokajärjestelmähuippukokoukseen.

Huippukokouksessa sovittiin jatkotyöstä, jota tehdään sekä kansallisella että globaalilla tasolla. Suomen kansallinen toimintapolku kokoaa yhteen politiikkatoimet, joilla huippukokouksen asettamiin kestävyystavoitteisiin pyritään.

31. maaliskuuta järjestetty webinaari oli osa YK:n ruokajärjestelmähuippukokouksen dialogiprosessia. Webinaarissa kuultiin ruokajärjestelmähuippukokouksen koordinaatiokeskuksen johtajan Stefanos Fotioun ja EU:n komission yhteisen tutkimuskeskuksen ruokajärjestelmäfoorumin vetäjän Anne-Katrin Bockin alustuspuheenvuorot. Webinaari kokosi yhteen yli 30 ruokajärjestelmien eri tahojen edustajaa.

Lisätietoja:

Aulikki Hulmi, kv-asiain johtaja, p. 0295 162 034

Jyri Ollila, erityisasiantuntija, ruokajärjestelmähuippukokous p. 0295 162 007