Sosiaalinen kehitys ja kestävyys, työllisyys sekä ihmisarvoinen työ YK-kokouksen aiheina

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 6.2.2023 14.29
Tiedote

YK:n sosiaalisen kehityksen toimikunnan 61. istunto järjestetään New Yorkissa 6.-15.2.2023. Kokouksessa Suomea edustavat sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen sekä nuorisodelegaatti Hung Ly. Suomi, Kansainvälinen työjärjestö ILO, Afrikan unioni ja UN Women järjestävät sivutapahtuman sosiaaliturvasta ja ilmastomuutoksen vaikutuksista. 

YK:n sosiaalisen kehityksen toimikunnan (CSocD) 61. istunnon aiheena on työllisyyden ja ihmisarvoisen työn edistäminen keinona vähentää eriarvoisuuksia sekä nopeuttaa koronapandemiasta toipumista ja kestävän kehityksen Agenda2030 -tavoitteiden toteuttamista. Kokouksessa keskustellaan myös päällekkäisten kriisien sosiaalisista vaikutuksista.

”Sosiaalinen kestävyys on olennainen osa Agenda2030 -tavoitteita. Sen vahvistaminen on tärkeää nykyisessä, useiden kriisien sävyttämässä maailmantilanteessa”, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen. 

Nuorten näkökulma työllisyyteen, ihmisarvoiseen työhön ja koulutukseen
 

Suomen yleiskeskustelupuheenvuoron pitävät yhdessä ministeri Sarkkinen ja Suomen YK-nuorisodelegaatti Hung Ly. 

”Kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten mahdollisuuksia koulutukseen ja
ihmisarvoiseen työhön tulee aktiivisesti kohentaa. Tarvitsemme entistä enemmän monitasoista yhteistyötä ja kohdistettuja ohjelmia, jolla taataan jokaiselle turvaa ja mahdollisuuksia. Se on sekä ihmisoikeus- että turvallisuuskysymys”, toteaa nuorisodelegaatti Hung Ly. 

Suomen, Maailman työjärjestö ILO:n, Afrikan unionin ja UN Womenin yhdessä järjestämässä sivutapahtuman keskustellaan sosiaaliturvasta keinona tukea niitä köyhiä ja haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, jotka menettävät elinkeinonsa tai tulojaan ilmastonmuutoksen takia.
 
YK:n sosiaalisen kehityksen toimikunta on keskeisin kestävän kehityksen sosiaalista ulottuvuutta käsittelevä Yhdistyneiden kansakuntien toimielin. Toimikunnan päätehtävä on seurata Kööpenhaminan sosiaalisen kehityksen huippukokouksen (1995) toimeenpanoa ja se osallistuu YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030:n seurantaan. Suomi on määräaikaiskauden toimikunnan jäsenenä.
 
YK-nuorisodelegaatit toimivat linkkinä Suomen nuorten ja YK:n välillä, edustavat nuoria YK:n yleiskokouksessa sekä edistävät YK-asioiden näkyvyyttä.

 
Lisätietoja:

ministerin erityisavustaja Jiri Sironen, STM, [email protected]
erityisasiantuntija Timo Voipio, STM, [email protected]
YK-nuorisodelegaatti Hung Ly [email protected]