Investeringsstöd för elektrifiering av industrin och åtgärder för att göra dessa processer koldioxidsnåla kan sökas fram till den 13 november

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 13.10.2023 15.36
Pressmeddelande

Den tredje ansökningsomgången för RRF-stöd för energiinvesteringar enligt Finlands program för hållbar tillväxt pågår den 13 oktober–13 november 2023. Finansiering kan sökas för elektrifiering och koldioxidsnålhet i industrins processer (P1C2I2).

Målet är att minska växthusgasutsläppen i Finland, stödja Finlands mål om klimatneutralitet samt uppmuntra näringslivet och framför allt industrin att ersätta fossila bränslen.

Det är möjligt att lämna in en ansökan för projekten som gäller elektrifiering eller koldioxidsnålhet där de godtagbara kostnaderna är 1–5 miljoner euro. Stora projekt som överskrider fem miljoner euro prioriteras dock. 

Stöd för energiinvesteringar kan sökas av företag och sammanslutningar

Stöd kan beviljas: 

  • för projekt som främjar elektrifiering av industrin och koldioxidsnålhet bland annat med hjälp av värmepumpsteknologi, elektrifiering av ångproduktionen och överskottsvärme från industrin 
  • för projekt som höjer energieffektiviteten: till exempel kan överskottsvärme från tillverkningsindustrin användas i produktionsprocessen eller som fjärrvärme.

Stöd kan beviljas företag och sammanslutningar. Det beviljas endast för sådana projekt eller delar av projekt som inte skulle inledas utan stöd. Projekten ska vara slutförda senast den 30 juni 2026.

Stödbeslutens behandlingstid beror på antalet inkomna ansökningar och behovet av handläggning. 

Finansiering söks via Innovationsfinansieringsverket Business Finlands e-tjänst. Ansökan kan lämnas in från och med den 13 oktober 2023. 

Arbets- och näringsministeriet fattar stödbesluten för projekt vars godtagbara kostnader överstiger fem miljoner euro. Business Finland fattar stödbesluten för projekt som omfattar elektrifiering eller koldioxidsnålhet i industrins energiprocesser och vars godtagbara kostnader är 1–5 miljoner euro.

Vid jämförelse av ansökningarna granskas särskilt projektens energi- och utsläppsverkningar, kostnadseffektivitet, genomförbarhet, nyhetsvärdet hos den teknik som ingår i projekten, reproducerbarheten av tekniken eller projektet samt projektens andra effekter. Projekten ska också iaktta principen ”inte orsaka betydande skada” (Do No Significant Harm, DNSH), det vill säga att genomförandet av investeringarna inte får orsaka betydande skada i förhållande till miljömålen.

Den första ansökningsomgången enligt Finlands program för hållbar tillväxt hölls den 20 december 2021 till den 4 mars 2022. Den andra ansökningsomgången hölls 15 mars till 26 mars 2023.

Ytterligare information:
Pekka Kärpänen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7882 (programmhelhet)
Irene Heikkilä, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7158 (pro-jektbehandling)
Daniela Karlsson, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 209 504 7371 (projektbehandling)
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn(at)gov.fi

Finansieras av Europeiska unionen – NextGenerationEU