Siviilikriisinhallinta mukaan kestävän kehityksen Sitoumus 2050-kampanjaan

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 23.11.2016 16.34
Uutinen
 

Sisäministeriö ja Kriisinhallintakeskus lähtevät mukaan Sitoumus 2050 -kampanjaan siviilikriisinhallinnan yhteiskuntasitoumuksella. Suomi lähettää maailmalle vuosittain noin 120 siviilikriisihallinnan asiantuntijaa, joiden työ operaatioissa edistää laajasti YK:n kestävän kehityksen periaatteiden (Agenda2030) toteutumista.

Sitoumuksen myötä kestävän kehityksen periaatteet sisällytetään kansalliseen siviilikriisinhallintakoulutukseen. Koulutuksessa painotetaan, että siviilikriisinhallinta on silta turvallisuuden ja kehityksen välillä. Asiantuntijoiden työ tukee kestävän rauhan, turvallisuuden ja kehityksen tavoitteita.

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus eli Sitoumus 2050 on yhteinen pitkän aikavälin tahtotila tulevaisuuden Suomesta. Sitoumuksen takana on Suomen kestävän kehityksen toimikunta.

Naisten osallistuminen vahvistaa kriisinhallintaa

Suomi myös sitoutuu jatkamaan naisten osuuden kasvattamista lähetetyistä asiantuntijoista. Suomi on jo nyt edelläkävijämaa, sillä tällä hetkellä siviilikriisinhallintatehtäviin lähtevistä asiantuntijoista 40 prosenttia on naisia. EU-maiden vastaava prosentti on keskimäärin 21.

Nyt tavoitteeksi asetetaan, että puolet lähetyistä asiantuntijoista on naisia. Tällä tavalla voimme paremmin tukea konfliktialueiden naisten aktiivista osallistumista konfliktinehkäisyyn, rauhanprosesseihin ja kriisinhallintaan. Samoin kuin kehitysyhteistyössä, myös kriisinhallinnassa on todettu, että rauhan ja turvallisuuden kestävää ratkaisua edistää kummankin sukupuolen ja erityisesti naisten osallistuminen ja sitoutuminen.

Siviilikriisinhallintasitoumus löytyy täältä:
https://sitoumus2050.fi/commitment/siviilikriisinhallinnan-yhteiskuntasitoumus

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Antti Häikiö, sisäministeriö, p. 0295 488 262
tiedottaja Elina Ollila, Kriisinhallintakeskus CMC, p. 0295 453 663