Näin siirrytään höpinästä pöhinään

Julkaisuajankohta 2.6.2017 10.06
Uutinen

Kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksen nelivuotisjuhlaa vietettiin Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus -tilaisuuden jälkeen Finlandia-talossa 31.5. Juhlassa valokeilaan pääsivät sitoumuksen antaneet eri tahot, kuten yritykset, koulut, hallinto, kaupungit ja yksityishenkilöt. Valtiosihteeri Paula Lehtomäki sanoi aamupäivän tilaisuudessa, että kestävän kehityksen edistämisessä on aika siirtyä ”höpinästä pöhinään”. Sitoumuksen tehneet osoittavat käytännössä miten tämä Suomessa tapahtuu.

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus toteuttaa globaalia kestävän kehityksen Agenda2030-toimintaohjelmaa.  Globaalisti toteutuvien sitoumusten joukkoon liittyi keskiviikkona Nokia, joka auttaa yhdistämään seuraavat miljardi liittymää tietoliikenneverkkoihin vuoden 2022 loppuun mennessä. ”Uskomme, että tietoliikenneyhteyksien kehittäminen ja ihmisten sekä esineiden yhdistäminen auttavat osaltaan saavuttamaan Agenda2030:n tavoitteet”, sanoi Nokian yhteiskuntasuhdejohtaja Minna Aila.  Allianssin isännöimän nuorten Agenda2030 ryhmän ydinviesti tilaisuuden avanneelle asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle oli tasavertainen yhteistyö eri sidosryhmien, kuten nuorten kanssa.

Agenda2030a seurannasta vastaavaan YK:n korkean tason kokoukseen lähtee tänä kesänä Suomen yritysdelegaateiksi Finnair ja Neste. Finnair sitoutuu edistämään monimuotoisuutta eri ammattiryhmissä ja aloittaa muun muassa kampanjan lentäjien koulutuksen osalta innostamalla etenkin naisia ja tyttöjä kiinnostumaan alasta. Neste taas sitoutuu edistämään hiilineutraalia yhteiskuntaa: tavoitteena on vähentää CO2 päästöjä noin 9 miljoonaa tonnia vuonna 2020. Sitoumukset tekevät myös yhteistyötä, sillä vuonna 2020 Neste pyrkii olemaan tärkeä yhteistyökumppani niin lentoyhtiöille kuin lentokentille, avasi tilaisuudessa Nesteen vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Simo Honkanen.

Yhteinen pöytä vuoden vaikuttavin sitoumus

Kestävän kehityksen pääsihteeristö valitsi perinteiseen tapaan muutamia sitoumuksia, jotka saivat juhlassa erityistä tunnustusta.

Vuoden vaikuttavin sitoumus -titteli siirtyi Espoon kaupungilta Vantaan kaupungille ja seurakunnille. ”Yhteinen pöytä” on hävikkiruoan logistiikkapalvelu ja uudenlainen ruoka-avun malli, jonka avulla on kevään aikana otettu talteen noin 35000 kg hävikkiä viikossa ja ruokittu 5000 avuntarvitsijaa.

Vuoden nuoret ja rohkeat tunnustuksen sai neljän nuoren perustama yritys I’m Blue Oy, joka sitoutuu tukemaan ja kannustamaan nuorten yrittäjyyttä ja työllistämistä ja ennen kaikkea näyttää tietä omalla esimerkillään.

Vuoden henkilökohtaiseksi sitoumukseksi nostettiin Sami Kivelän ”Sami 2.0 – vuodessa kestävämpi, terveempi ja osaavampi” sitoumus.  Kivelä näyttää esimerkkiä myös omassa työyhteisössään opettajana Diakonia ammattikorkeakoulussa.

Vuoden uusi avaus tunnustuksen sai  Aalto-yliopiston, Luken, maa- ja metsätalousministeriön, VTT:n, WWF Suomen ja ympäristöministeriön vesivastuusitoumus, joka haastaa yritykset tunnistamaan vesiriskit arvoketjuissaan, huolehtimaan toimipaikkojensa ja alihankkijoiden veden käytön kestävyydestä ja kehittämään kestävää veden hallintaa yhteistyössä sidosryhmien kanssa.  

Nuorten Agenda2030 ryhmä antoi tunnustuksen Iin kunnan CO2-päästövähennyssitoumukselle, sillä sitoumuksella on kuntatasolla merkittävä vaikutus, lapset ja nuoret on otettu mukaan toteuttamaan tavoitteita ja sitoumuksen edistymisestä on raportoitu kunniakkaasti. Kunnanjohtaja Ari Alatossava oli erityisen otettu siitä, että tunnustus oli nuorten valitsema.    

Sopimuksia lainsäädännön sijaan

Kansainvälisesti ainutlaatuista sitoumustyökalua on alettu hyödyntää sopimisen välineenä lainsäädännön tekemisen sijaan. Kaupan liitto ja ympäristöministeriö ovat tehneet sopimuksen, jonka tavoitteena on vähentää muovikassien käyttö korkeintaan 40 kassiin henkeä kohti vuoden 2025 loppuun. Suomen suurimmat kaupan ketjut ovat jo liittyneet sitoumukseen. Vastaavina aloitteina on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemussitoumus, jonka on tarkoitus olla työkalu toimijoille elintarvikkeiden ravitsemuksellisen laadun parantamiseksi. Ympäristöministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttavat Suomen kulttuuriympäristöstrategiaa omalta osaltaan sitoumuksen avulla. Sitoumus korostaa yhteisöllisyyden merkitystä, lähiympäristöä ilon ja elämysten tarjoajana sekä kaikkien mahdollisuutta vaikuttaa kestävään kehitykseen omilla valinnoillaan.

Tänä vuonna ennätysmäärä uusia sitoumuksia

Sitoumuksia on annettu yhteensä jo 643. Juhlassa kuultiin useista uusista sitoumuksista.

Kouvolan Lakritsi sitoutuu vähentämään hävikkinsä minimiin sekä tukemaan aktiivisesti syrjäytyneitä ja antamaan nuorille mahdollisuuksia työelämään.  

Finanssiala ry, Kela, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Sosiaali- ja terveysministeriö sitoutuvat yhdessä kehittämään terveydenhuollon asiakirjojen sähköistämistä ja tuomaan tätä kautta hyötyjä asiakkailleen, yhteiskunnalle ja luonnolle.

NCC Suomi yhdessä VAV Asunnot Oy:n kanssa sitoutuu ensimmäisten joukossa Suomessa rakentamaan vuokrakerrostalokohteen Joutsenmerkin uusittujen kriteereiden mukaan.

ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sitoutuu tuomaan kestävän gastronomian kiinteäksi osaksi ruokakulttuuriamme ja Perho Liiketalousopisto puolestaan sitoutuu kouluttamaan kestävän kehityksen gastronomian ja matkailun ammattilaisia.  

Sukuyhdistyksistä ensimmäisenä sitoumuksen tehnyt Mänttärin Sukuyhdistys toteuttaa sitoumuksellaan kestävän kehityksen ydinajatusta eli sukupolvisuutta ja haastaa muutkin sukuyhdistykset mukaan.

Tutustu sitoumuksiin ja anna oma uutta luova, mitattava ja seurattava sitoumuksesi tietokannassa  

Kesäjuhlan kuvat

Kimmo Tiilikainen