Ministeri Mykkänen keskusteli rauhanprosessista Myanmarin Aung San Suu Kyin kanssa

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 9.2.2017 13.04
Tiedote

Tiedote 31/2017
9.2.2017

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen tapasi tänään Myanmarin valtiokansleri Aung San Suu Kyin maan pääkaupungissa Naypyidawissa. Mykkänen ilmaisi Suomen vahvan tuen Myanmarin rauhanprosessille ja siviilihallituksen demokraattisille uudistuksille. Mykkänen myös vetosi hallitukseen, että se tekee kaikkensa estääkseen väkivaltaisuudet Rakhinen osavaltiossa.

"Toin esille, ettemme hyväksy väkivaltaa ja että Rakhinen osavaltion väkivaltaisuuksilla on merkitystä koko demokratiaprosessin uskottavuudelle. Sain vakuutuksen, että hallitus järjestää tapahtumien tutkinnan ja ryhtyy toimenpiteisiin, jos näyttöä löytyy. Myanmarilla on iso potentiaali harpata kehityksessä eteenpäin, mutta maan poliittinen tilanne on hauras. Siksi ihmisoikeusrikkomuksiin pitää ja kannattaa puuttua heti", Mykkänen sanoo.

YK:n tuoreen raportin mukaan Rakhinen osavaltion alueella on tehty vakavia ihmisoikeusrikkomuksia.

"YK:n havaintojen perusteella peräänkuulutin aidosti riippumattoman rikostutkimuksen tarvetta prosessin eteenpäinviemiseksi. Valtiokansleri lähti siitä, että ensin on annettava työrauha kansalliselle tutkimuskomissiolle. Sen työn hän lupasi valmistuvan lyhyessä ajassa, nopeammin kuin kuukausissa", Mykkänen sanoo.

Aung San Suu Kyi ja Mykkänen keskustelivat myös Myanmarin ja Suomen kehitysyhteistyöstä ja kaupasta.

Suomi tukee Myanmarin demokratia- ja oikeusvaltiokehitystä, rauhanprosessia, koulutusjärjestelmän uudistamista sekä metsävarojen kestävää hallintaa.

Maiden välinen kauppa on vielä pientä, mutta maan talouden kova kasvuvauhti sekä Myanmarin suunnittelemat suuret investoinnit muun muassa energiaan ja liikenteeseen tarjoavat hyviä mahdollisuuksia kaupan merkittävään kasvattamiseen.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministerin matkalle osallistuu 18 eri yrityksen ja tahon edustajaa. Yritysten toimialoja ovat cleantech, energia, ICT ja digitalisaatio sekä opetus.

Lisätietoja: Myanmar-vastuuvirkamies Petri Wanner, Eteläisen Aasian yksikkö, puh. 040 731 4509 sekä ministeri Mykkäsen erityisavustaja Pasi Rajala, puh. 0400 464 393.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Kai Mykkänen