Rapport: Klimatavtalet från Paris trädde i kraft, men reglerna för genomförandet kräver ännu mycket arbete

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 19.12.2016 13.11
Pressmeddelande 559/2016

Klimatavtalet från Paris i december 2015 har trätt i kraft med rekordfart. I november 2016 hade det redan ratificerats av 110 parter som tillsammans producerar 77 % av världens växthusgasutsläpp. I och med detta blev klimatmötet i Marrakech (COP-22) lite överraskande även den första partskonferensen för Parisavtalet. Syftet med konferensen är enligt avtalet att godkänna största delen av de regler i avtalet som är viktigast för genomförandet, men på grund av det snabba ikraftträdandet är förhandlingarna om reglerna tillsvidare bara i inledningsskedet. Således kommer den första partskonferensen att fortsätta följande år och därpå följande år. Reglerna om genomförandet bedöms bli färdiga före år 2018.

I den engelska rapporten Implementation of the Paris Agreement and tasks to develop its rulebook behandlas ett ämnesområde åt gången när det gäller uppgifterna med att utforma reglerna för genomförandet av Parisavtalet. Alla de viktigaste ämnesområdena i avtalet finns med, såsom utsläppsminskningen, anpassningen till klimatförändringen, finansieringen, skogarna och markanvändningen samt främjandet av genomförandet och efterlevnaden av avtalet.

Utöver reglerna för genomförandet beskriver rapporten dessutom Finlands roll i genomförandet av Parisavtalet samt hur Finlands kunnande kan utnyttjas för det globala främjandet av klimatåtgärderna. I beskrivningen av Finlands roll fokuserar man särskilt på klimatfinansieringen, skogsbrukskunnandet, stärkandet av utvecklingsländernas aktionsberedskap samt Finlands erfarenheter av användningen av marknadsmekanismerna enligt Kyotoprotokollet. En viktig iakttagelse i rapporten är att Finland på många av avtalets ämnesområden har mycket att tillföra både vid förhandlingarna om reglerna och vid genomförandet trots att Finland är ett litet land.  

Rapporten Implementation of the Paris Agreement and tasks to develop its rulebook har utarbetats som en del i genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2016. Den har utarbetats av Anna Laine, Majella Clarke, Tommi Ekholm, Roland Magnusson, Tomi Lindroos, Hanna-Mari Ahonen, Kati Kulovesi, Oras Tynkkynen ja Ossi Kasurinen. 

Rapporten Implementation of the Paris Agreement and tasks to develop its rulebook

Rapporten är en del av projektet för förberedelserna inför förpliktelserna i klimatavtalet från Paris. Projektet leds av GreenStream Network och utförs i samarbete med VTT, Tyrsky-Konsultointi Oy, Indufor och CC Law.

Mera information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet: tietokayttoon.fi

Ytterligare information:

Anna Laine, äldre specialsakkunnig, GreenStream Network Oy, tfn 040 840 8002, e-post anna.laine (at) greenstream.net

Majella Clarke, direktör för klimatkonsulteringen, Indufor Oy, tfn 050-576 3042, majella.clarke (at) ndufor.fi 

Tommi Ekholm, specialforskare vid Teknologiska forskningscentralen VTT Ab, tfn 040 775 4079, e-post tommi.ekholm (at) vtt.fi