Kauppaa tukeva kehitysyhteistyö tuottaa tuloksia Suomen vahvoilla sektoreilla

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 10.6.2016 11.14
Tiedote

Lehdistötiedote 113/2016
10.6.2016

Suomen kauppaa tukeva kehitysyhteistyö (Aid for Trade) on tuottanut tuloksia erityisesti sektoreilla, joilla Suomi on kilpailukykyinen. Sellaisia ovat vesi, energia, ympäristö, ICT ja innovaatiot sekä metsä- ja kalatalous.

Kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin sijoitussalkku osoittaa hyviä tuloksia erityisesti työllisyyden edistämisessä. Liikekumppanuusohjelma Finnpartnershipin vaikutus sen sijaan on jäänyt rajalliseksi. Näin todetaan juuri valmistuneessa Suomen kauppaa tukevaa kehitysyhteistyötä käsittelevässä ulkopuolisessa arviossa.

Nyt julkistetun evaluoinnin mukaan Suomen toiminta on lisännyt yksityisen sektorin aktiivisuutta kehitysmaissa, mutta suomalaisten yritysten osallistuminen liiketoimintaan kehitysmaissa on edelleen vaatimatonta. Kauppaa tukevan kehitysyhteistyön toimintasuunnitelma ei ole ohjannut toimintaa käytännössä. Parannettavaa on myös hankkeiden koordinaatiossa.

"Olen samaa mieltä evaluoinnin kanssa siitä, että yksityisen sektorin osallistumista ja sidosryhmien välistä vuorovaikutusta tulee vahvistaa kauppaa tukevassa kehitysyhteistyössä”, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka toteaa.

”On myös erittäin tärkeä varmistaa, että Suomen suurlähetystöissä on riittävät resurssit taloudellisen yhteistyön edistämiseen niissä kehitysmaissa, joissa siirrytään vaiheittain kehitysyhteistyöstä muihin yhteistyömuotoihin."

Evaluoinnissa arvioitiin Suomen toimintaa vuonna 2012 laaditun kauppaa tukevan kehitysyhteistyön toimintasuunnitelman pohjalta. Arviointi kattoi myös tapaustutkimukset kehitysrahoitusyhtiö Finnfundista ja liikekumppanuusohjelma Finnpartnershipista.

Evaluoinnista vastasi FCG Finnish Consulting Group Oy. Nelihenkistä kansainvälistä arvioijaryhmää johti Frans van Gerwen. Tuloksista järjestettiin julkinen esittelytilaisuus perjantaina 10. kesäkuuta 2016.

Lisätietoja: Jyrki Pulkkinen, kehitysevaluoinnin yksikön päällikkö, puh. 0295 350 978.

Liitteet: Evaluointiraportin tiivistelmäSummary of the evaluation report